Parlament FBiH: Poslanici odobrili Nacrt zakona o gasovodu “Južna interkonekcija BiH i Hrvatska”

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o gasovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska”, čijim se donošenjem trebaju stvoriti neophodni preduslovi za realizaciju ovog projekta.

Direkor BH Gasa Jasmin Salkić naglasio je da je izgradnja nove gasne interkonekcije “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“ na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (Bosna i Hercegovina) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar, prepoznata kao projekt od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH s obzirom da je postojeći gasovod star 42 godine.

Izgrađen je 1979. godine i karakterizira ga zastarjelost te velika opterećenost tokom zimskog perioda, kada je potrošnja gasa najveća.

Inače, Federacija BiH se snabdijeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

Salkić je naglasio da je realizacija projekta ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije BiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom.

Projekat je uvršten u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na nivou Federacije i BiH, uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine, te Program javnih investicija FBiH 2020.-2022.

Predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Safer Demirović izjavio je tokom rasprave da je Odbor, podržavajući navedeni nacrt zakona, potencirao da se provedu aktivnosti gasifikacije Tuzlanskog kantona.

Poslanica Sanela Klarić izrazila je sumnju u pogledu ovog projekta navodeći da će “biti uloženo u nešto, što neće biti izgrađeno”.

“Željela bih da u vezi ove teme Predstavnički dom ubuduće bude transparentno izvještavan”, rekla je Klarić.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić predložio je da bude održana tematska sjednica o gasu na kojoj je, kako je rekao, voljan izvijestiti o svim aktivnostima u vezi gasa.

BHRT