Poljska: Broj slučajeva COVID-19 prešao milion

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Poljskoj prešao je granicu od milion, dok je u posljednja 24 sata prijavljeno 13.855 novooboljelih od COVID-19.

Prema podacima Ministarstva zdravstva objavljenim u srijedu, u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 609 osoba, čime je ukupan broj dostigao ​​18.208.

Poljska je sa 1.013.747 potvrđenih slučajeva COVID-19 postala šesta zemlja s najvećim brojem u Evropi, iza Francuske, Španije, Velike Britanije, Italije i Njemačke.

Iz Ministarstva zdravstva su istakli da je stopa smrtnosti od COVID-19 u Poljskoj porasla je na 453 na milion stanovnika.

U Poljskoj je 25. novembra registrovan najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 u jednom danu – 674, dok je 7. novembra potvrđeno 27.875 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše u jednom danu od početka pandemije.

Uprkos strožim restriktivnim mjerama uvedenim prošlog mjeseca, posljednjih dana u Poljskoj u porastu je broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

Širom zemlje radno vrijeme javnih okupljališta, kao što su tržni centri, kina i muzeji, ograničeno je, dok restorani i kafići smiju raditi samo dostavu. Obrazovne ustanove također su se vratili online načinu rada. Djeci mlađoj od 16 godina dozvoljeno je da borave vani samo između 8 i 16 sati, i to uz pratnju odrasle osobe.

BHRT