Španija: Mjere protiv koronavirusa će biti na snazi i tokom praznika

U posljednja 24 sata u Španiji su od posljedica zaraze koronavirusom preminule još 273 osobe, dok je registrovan 9.331 novi slučaj smrtonosnog virusa.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, od jučer je za 273 povećan broj preminulih osoba kod kojih je ranije utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Ministarstvo je navelo da je u posljednjih sedam dana od epidemije umrla 1.051 osoba, a ukupan broj povećao se na 45.784.

Broj zaraženih povećan je na 1.665.775.

U Španiji, gdje je od 25. oktobra proglašeno vanredno stanje (OHAL), nastavljaju se ograničenja kretanja i noćni policijski sat.

Ministar zdravstva Salvador Ila najavio je mjere koje će se poduzeti protiv KOVID-19 tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

“To neće biti normalan Božić”, ponovio je Ila.

Najavio je da će slobodno kretanje između autonomnih uprava biti ograničeno, osim porodičnih posjeta, u periodu od 23. decembra do 6. januara.

Međutim, kako je kazao, od 24. decembra do 1. januara, broj osoba koje mogu biti na jednom mjestu povećan je sa šest na 10, a policijski sat je će se primjenjivati od 1:30, umjesto od 23 sata, kako je sada slučaj.

“Ovi su praznici vrlo posebni za sve. Svi znaju što znači biti s porodicom i voljenima. Sigurni smo da će građani poštovati ta pravila. Tokom provođenja mjera izvršit će se potrebne kontrole”, rekao je Ila.

BHRT