Tajanstveni monolit nestao u SAD, drugi se pojavio u Rumuniji

Jedan tajanstveni monolit nepoznatog porijekla se pojavio i prošlog vikenda, poslije dvije sedmice nestao u pustinji u Utahu, u SAD, a drugi, drugačiji, pojavio se potom u Rumuniji, prenosi danas američki TV-kanal NBC.

Polovinom novembra duboko u nepristupačnom crvenkastom pustinjskom pejsažu, nalik Marsu, u američkoj državi Utah, pojavila se misterija: blistavi srebrni metalni stub – monolit.

Glatka, visoka struktura uočena je tokom helikopterske patrole Odjeljenja za javnu bezbjednost i Odjeljenja za resurse divljih životinja, objavile su tada vlasti.

Izmjerili su da je trostrani predmet od nehrđajućeg čelika visok nešto manje od četiri metra i utvrdili da je čvrsto ukopan u tlo, ali tragova kopanja nema.

Nisu otkrili tragove koji bi rasvijetlili ko ga je i kako mogao donijeti i zabiti u stjenovito tlo među talasastim crvenim stijenama ili zašto je to učinio.

Iako je mjesto gdje je monolit bio, toliko udaljeno da ga vlasti nisu otkrile, strahujući da bi radoznalci mogli krenuti da ga vide i izgubiti se, te bi ih trebalo spasavati, nekoliko entuzijasta ga je ipak našlo i krajem novembra se slikalo kraj njega.

Monolit koji je izgledom i položajem podsjećao na crni, “vanzemaljski” iz filma Stanlyja Kubricka “2001: Odiseja u svemiru”, prošle subote je nestao kako se i pojavio – bez traga, dok se nagađalo da je to ipak djelo nekog od minimalističkih vajara, a za to ni danas nema potvrde.

Pošto nema potvrde da je autor neki umjetnik, glavna “pretpostavka” u javnosti je da su to “vanzemaljci”, uz obilje “teorija” i šala.

Takve teorije su ojačale kada je savezni Biro SAD za upravljanje zemljištem rekao u subotu da je monolit iznenada nestao i na mjestu gdje je bio je pažljivo naslagana gomilica kamenja, “kao da je u znak sjećanja”.

“Vanzemaljska teorija” je toliko popularna da je CNN čak objavio naslov u kojem kaže: “Monolit iz Utaha vjerovatno nije djelo vanzemaljaca”.

A u svojoj objavi o nestanku monolita, mjesni šerif je, podsmijavajući se teorijama o vanzemaljcima, na Facebooku objavio kolaž njihovih likova iz filmova, i pitao stanovnike “Da li među ovima prepoznajete nekoga ko je bio kod čudne strukture tokom noći 27. novembra?”.

Pošto je srebrni monolit ipak izgledao kao neka vrsta umjetničke instalacije “novog talasa”, jedna teorija je da je bio djelo Petecije Le Fonhok, umjetnice koja je postavljala skulpture u pustinji, ali je ona izjavila da monolit nije njen.

Drugi su rekli da je neko u pustinju bio donio monolit – djelo vajara Johna McCrackena, koji je umro 2011. godine, ali je i to negirano, jer su njegove skulpture dragocjene i skupe i sve su na broju, i jer je bio perfekcionista, dok su spoljevi stranica monolita u Utahu ipak bili donekle grubi.

Iako je najvjerovatnije objašnjenje portparola Odjeljenja Utaha za javnu bezbjednost da je monolit “nečija umjetnička instalacija ili pokušaj toga”, misterija je koliko dugo je skulptura bila u zabačenom kutku pustinje gdje rijetko kada iko prođe. Portparol javne bezbjednosti je zato rekao da je skulptura tamo možda bila i desetinama godina.

I dok na niz pitanja u SAD nema odgovora, u Rumuniji se pojavio još jedan monolit, sjeverozapadno od Bukurešta, na brdu Batkas Doamnei, “licem” okrenut planini Čahleu, jednom od rumunskih “sedam čuda prirode”, koju od davnina nazivaju “Sveta planina”.

Britanski list “Daily Mail”  je objavio da je monolit simbolično postavljen nedaleko od temelja prehistorijske tvrđave Petrodava koju su izgradili preci Rumuna – drevni Dačani, narod neobičnih vjerovanja i surovih rituala, i danas obavijen mitom.

Za raziku od prethodnog, u Utahu, koji je bio svijetlosiv, gladak i blistav, taj u Rumuniji je taman i reljefan, s kružnim “oznakama”, ali visina im je ista – 13 stopa ili nešto manje od četiri metra.

Ni u Rumuniji se ništa ne zna o autoru tamošnjeg monolita i ko ga je i kada postavio. Istragom se bavi Ministarstvo kulture jer je “bez dozvole postavljen na arheološkom nalazištu”, prenio je britanski list.