U Njemačkoj do 10. januara ograničenja za restorane i hotele

Berlin planira da do 10. januara produži ograničenja za restorane i hotele zbog pandemije virusa korona, saopštili su izvori upoznati o razgovorima Vlade Njemačke i regionalnih vlasti 16 njemačkih pokrajina.

NJemački kancelar Angela Merkel razgovara sa pokrajinskim guvernerima o tome da li su mjere uvedene prošlog mjeseca dovoljne da se zaustavi širenje virusa korona.

Iako je usporen dnevni rast broja zaraženih, Njemačka je danas prijavila rekordni dnevni broj preminulih od početka pandemije, dok se oblasti koje ranije nisu bile najugroženije suočavaju sa naglim porastom broja potvrđenih slučajeva zaraze.

Jedan od regionalnih lidera obećao je da će tražiti strože mjere u razgovoru sa Merkelovom.

Izvori upoznati o razgovorima kažu da bi Merkelova i regionalni lideri mogli da sredinom decembra odluče o produženju ograničenja za restorane i hotele.

Djelimično zatvaranje uvedeno je početkom novembra, a produženo je prošle sedmice.

U Njemačkoj je u posljednja 24 časa registrovano više od 17.000 slučajeva zaraze, a preminulo je 487 ljudi koji su bili pozitivni na testu za virus korona.

Premijer Saksonije Mihael Kretšmer izjavio je da će ta pokrajina uvesti stroge mjere u skladu sa brzinom širenja virusa u tom dijelu Njemačke.

Ministar odbrane Njemačke Anegret Kramp Karenbauer izjavila je da bi Berlin mogao poslati još vojnika da sarađuju sa organima nadležnim za zdravstvo, nakon što je već ranije poslato 10.000 pripadnika oružanih snaga.

BHRT