WHO: Svijetu je potrebno više od tri ili četiri vrste vakcina protiv COVID-19

Vodeći ekspert Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Mike Ryan pozdravio je u srijedu britansko odobrenje vakcine Pfizer/BioNTech.

Međutim, rekao je da je potrebno više vakcina i da se do tada moraju poštivati mjere poput nošenja maski u javnosti.

Ryan je razgovarao sa epidemiologinjom WHO-a dr. Marijom Van Kerkhove na javnom forumu o COVID-19. Iskazali su nadu u razvoju vakcina, ali su naglasili i potrebu za drugim sigurnosnim mjerama.

“Ne bismo se trebali zaustaviti, treba nam više od tri, četiri vrste vakcine. Moramo povećati proizvodnju, moramo spustiti cijenu. Potrebna nam je vakcina od jedne doze”, rekao je Ryan.

Velika Britanija je postala prva država koja je dozvolila upotrebu vakcine Pfizer/BioNtech protiv koronavirusa, nakon kliničkog odobrenja regulatornog tijela države.

Agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) u Velikoj Britaniji, objavila je da je vakcina, koja nudi do 95 posto zaštite od bolesti COVID-19, sigurna za upotrebu.

“I morat ćemo biti vrlo strpljivi jedni s drugima tokom narednih mjeseci. Moramo pratiti ono što sada radimo”, rekao je Ryan.

BHRT