Akcija SIPA-e: Krali identitete Bošnjaka i prijavljivali ih da glasaju za Grujičića

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Tuzle i Srebrenice.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta Tužiteljstva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te kaznena djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja osobnih podataka.

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva.

U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni su, kako se nezvanično saznaje, ukrali identitete nekolicine osoba bošnjačke nacionalnosti koje su fiktivno prijavili za glasanje putem pošte iz Srbije u korist Mladena Grujičića. Riječ je o kadrovima SDP-a.

Kako je rečeno iz SIPA-e, ove osobe se dovode u vezu sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka. Iz izvora bliskim SIPA-i saznaje se da se radi o Muameru Sandžiću, Begi Bektiću i Enveru Hamziću.

Izvor: haber.ba