Delegacija EU: Ugled VSTV-a ozbiljno poljuljan

Nakon sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) na kojoj je izostalo izjašnjenje o odgovornosti predsjednika ove institucije Milana Tegeltije, oglasila se Delegacija Evropske unije u BiH.

Naveli su da je ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer.

„Nažalost, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća ponudila stvarnu i kritičku raspravu“, poručuju iz Delegacije EU.

Pozvali su predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke,“ kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti“.

„Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču neovisnosti i integriteta pravosuđa“, navodi se u saopćenju Delegacije EU u našoj zemlji.

BHRT