EU zvaničnici povodom smrti D’Estena pozdravili velikog Evropljanina

Čelnici evropskih institucija su danas u znak sejćanja na bivšeg francuskog predsednika Valerija Žiskara D’Estena koji je umro u 95. godini pozdravile “velikog Evropljanina” kome Unija “duguje mnogo”.

“Danas žalimo za velikim Evropljaninom koji će nastaviti da nas inspiriše. U njegovom srcu budućnost Francuske i Evrope bile su blisko povezane”, napisala je na Tviteru predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel je podsetio da je D’Esten sa Helmutom Šmitom, nemačkim kancelarom u vreme kada je on bio predsednik, konkretizovao “san integrisanije Evrope”.

“On je formirao Evropsko vijeće na kome leže osnove monetarne unije, dakle eura”, dodao je Mišel.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel napisao je da Unija bivšem francuskom predsjedniku “duguje mnogo”.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli podsetio je na D’Estenovu ulogu kao predsjednika Konvencije o budućnosti Evrope početkom 2000- tih kada je nastojao da EU dobije Ustav koji mu je i dalje toliko potreban.

Tekst koji je D’Esten podnio evropskim zvaničnicima u junu 2003. na kraju je odbijen referendumom u Francuskoj i Holandiji 2005, blokirajući proces ratifikacije u EU.

D’Esten je takođe bio izabrani evropski poslanik od 1989. do 1993. godine.

Valeri Žiskar D’Esten, veliki zagovornik Evropske unije koji je bio na čelu Francuske od 1974. do 1981. donoseći joj duh modernosti, umro je jučer u 95. godini od posljedica korona virusa, javila je njegova porodica. Bio je u bolnici više puta poslednjih mjeseci zbog srčanih problema. Umro je u svojoj porodičnoj kući u Otonu u centralnoj Francuskoj.

BHRT