IBM upozorava: Hakeri napadaju distributere vakcina

Američka tehnološka kompanija IBM skrenula je pažnju na hakere koji ciljaju kompanije ključne za distribuciju vakcina protiv kovid-19, što je znak da digitalni špijuni obraćaju pažnju na složeni logistički posao vakcinisanja svjetske populacije protiv virusa korona.

Kompanija za informacione tehnologije saopštila je danas na svom blogu da je otkrila „globalnu kampanju“ usredsređenu na organizacije povezane sa „hladnim lancem“ vakcine protiv kovid-19, što je proces koji je potreban da bi se doze vakcine održavale na ekstremno hladnim temperaturama dok putuju od proizvođača do ruku ljudi, prenosi Rojters.

Američka Agencija za bezbjednost i infrastrukru na internetu objavila je izvješta IBM-a uz upozorenje državnoj organizaciji “Operacija vorp brzina” zaduženoj za nabavku i distribuciju vakcine da budu na oprezu.

Razumijevanje načina kako izgraditi siguran hladan lanac od ključne je važnosti za distribuciju vakcine poput one koju su proizveli “Fajzer” i “Bajontek” jer doze moraju biti skladištene na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusovih ili niže kako bi se izbjegli štetni uticaji.

Služba za bezbjednost na internetu firme IBM registrovala je grupu naprednih hakera koji su radili na prikupljanju informacija o raznim aspektima hladnog lanca.

“Hakeri su uložili veoma veliki napor i istraživali su ispravnu pripremu, model i cijenu raznih jedinica za hlađenje kompanije Hajer“, rekla je analitičarka IBM-a Kler Zaboeva, koja je pomagala pri izradi izvještaja.

Firma “Hajer bajomedikal” specijalizovana je za prevoz vakcina i skladištenje bioloških uzoraka.

BHRT