Kluge: Potreban oprez, Covid-19 je i dalje prisutan

Hans Kluge, šef Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu izjavio je danas da tri sedmice manjeg broja novozaraženih i razvoj više od 200 kandidata za vakcinu protiv koronavirusa ne znači da je pandemija završena, obzirom da evropski region i dalje ima 40 posto od broja slučajeva koronavirusa na svjetskom nivou.

Govoreći iz sjedišta WHO-a za Evropu na virtuelnoj konferenciji za novinare Hans Kluge je rekao:

“Obećanje vakcina je sjajno, ali njihov puni potencijal neće biti ostvaren bez jake pripremljenosti i prihvaćanja u zajednici. U evropskoj regiji WHO je za sada zabilježila preko 19 miliona slučajeva i preko 427.000 smrtnih slučajeva, a samo u novembru više od više miliona slučajeva zaraze”.

S više od 200 kandidata vakcina protiv COVID-19 u razvoju, budućnost izgleda svjetlije, kazao je i naglasio:

”Zbog toga pozdravljam vijesti o privremenim rezultatima nekoliko kandidata za vakcine posljednjih sedmica”.

Kluge je dodao i da se više od 50 kandidata vakcine testira na ljudima.

“Što više kandidata imamo, veće su šanse za uspjeh. Vakcine, u kombinaciji s drugim mjerama, dovode do kraja akutnu fazu pandemije i obnovu ekonomija nadohvat ruke”, rekao je i poručio “ali da budemo i jasni, vakcina danas nije ovdje”.

Istakao je da ljudi u ovom regionu moraju ostati oprezni “da bi održali napredak, zaštitili sebe, svoje voljene i zdravstvenu radnu snagu”.

Prošle sedmice, treću za redom, broj novih slučajeva zabilježenih u evropskom regionu opao je za 13 posto.

“Ali, uprkos ovom smanjenju, na region još uvijek otpada 40 posto novih globalnih slučajeva i 50 posto novih globalnih smrtnih slučajeva, jer gotovo polovina zemalja u regiji nastavlja bilježiti ​​trend rasta”, rekao je regionalni šef WHO-a, pa je Kluge zaključio:

“Samo u 48. sedmici zabilježeno je preko 35.000 novih smrtnih slučajeva u cijelom evropskom regionu. Iako vidimo blagi pad broja slučajeva u zapadnoj Evropi, to ne znači da čitava evropska regija bilježi poboljšanje epidemiološke situacije”.

Oporavak se kreće prema istoku, a trenutno su najviše pogođene zemlje u srednjoj i južnoj Evropi.

“Ovi izvještaji izazivaju ozbiljnu zabrinutost, oštar podsjetnik na činjenicu da je velika većina nas i dalje osjetljiva na virus. Zato je imperativ da nastavimo koristiti osnovne zaštitne mjere poput nošenja maski “, rekao je Kluge.

Portal “Worldometer” objavljuje ažurirani pregled globalne epidemiološke slike od početka pandemije COVID-19, a prema najnovijim podacima od četvrtka, broj slučajeva zaraze u svijetu povećao se na 65.012.013.

BHRT