Ministrica Turković na zasjedanju OSCE-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, učestvovala je danas na 27. Ministarskom vijeću OSCE-a, koje se 3. i 4. decembra održava u Tiranu.

Zbog trenutnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19, Ministarsko vijeće, koje je centralno tijelo za donošenje odluka i upravljanje OSCE-om, prvi put se održava online.

Ministrica Turković se u svom izlaganju zahvalila Albaniji na uspješnom predsjedavanju i vođenju OSCE-a u protekloj godini, posebno jer se radi o nepredvidivom i izazovnom periodu, te čestitala novoizabranom rukovodstvu OSCE-a, dodajući da može računati na podršku BiH u izvršavanju svojih zadataka.

Navela je da naša zemlja i dalje snažno podržava OSCE-ove autonomne institucije i prisustvo na terenu, jer su one nezamjenjive u pružanju podrške državama učesnicama, u održavanju i provođenju obaveza OSCE-a.

„Želim naglasiti da vlasti u BiH dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta, svjesni da su rješavanje socijalno-ekonomskih potreba građana glavni prioritet. U septembru ove godine Vijeće ministara je usvojilo strategiju ratnih zločina”, kazala je Turković.

Dodala je kako postoji konsenzus o potrebi daljnjih političkih reformi i nadogradnje političkog i izbornog sistema, kako bi se država konačno postavila na brzu stazu u procesu integracija u EU.

„Međutim, modaliteti kako postići ovaj cilj još uvijek su u fazi izrade. Za konačno rješenje vjerovatno će biti potrebna odgovarajuća pravna i politička ravnoteža. Sporazum koji je omogućio Lokalne izbore u Mostaru nakon 12 godina, trebalo bi se smatrati prekretnicom trenutnog zastoja u reformama”, poručila je šefica bh. diplomatije.

Na kraju obraćanja, ministrica je pozdravila nadolazeće švedsko predsjedavanje OSCE-om, ali i prijavu Sjeverne Makedonije za predsjedavanje 2023. godine, ako i Estonije za 2024. godinu.

BHRT