Reakcije na zaključke Vijeća za implementaciju mira

Zaključci Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini su očekivani, ali reakcija pojedinih ambasadora, a potom i visokog predstavnika, ukazuju na namjeru aktivnijeg djelovanja, odnosno sankcioniranja domaćih političara za nerad i neposluh.

[embedded content]

Analitičari sa kojima smo razgovarali različito gledaju na takve namjere.

Pojedini smatraju da je potrebno kažnjavati odmah, a pojedini da je riječ o još jednom pucnju u prazno međunarodne zajednice.

Podrška dejtonskom uređenju Bosne i Hercegovine, prioritetnim reformama, konkretnim koracima ka politici pomirenja uz zadržavanje instrumenata za provođenja Dejtonskog sporazuma uključujući i visokog predstavnika do ispunjenja 5+2 uslova. Ništa neočekivano od ambasadora PIK-a. Pojedini analitičari, ipak, uočavaju promjene u stavu međunarodne zajednice u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prva je za Tanju Topić poruka pojedinih ambasadora iz Evropske unije da nema razgovora sa negatorima zločina.

TANJA TOPIĆ politička analitičarka

Isto tako sada smo dobili jednu novinu postavljanja vremenskog roka da se urade neke stvari i prvi put jasno izrečenu prijetnju a do sada je bila samo polje spekulacija o tome da će se pojedincima iz BiH zabraniti putovanje u zemlje članice EU.

Međunarodna zajednica nije ispunila cilj reintegrisanja Bosne i Hercegovine, što je kao kreator Dejtona dužna građanima, kaže sociolog Esad Bajtal. Vrijeme je, smatra, da krene drugim putem. Ili stvoriti novi okvir ili sa preporuka i savjeta preći na kažnjavanje.

ESAD BAJTAL, politički analitičar

Da bi bili uspješni u svom djelovanju, a za to ste plaćeni, to je institucija koja je plaćena i koju i mi plaćamo, morate imati sankcije za sve one koji se ne pridržavaju onoga čega su se dužni pridržavati i na šta ih upućujete na šta ih upozoravate i o čemu ih savjetujete.

Prijetnje sankcijama su novi pucanj u prazno, jer za to ne postoji politički ambijent, misli politikolog Vojislav Savić. Protivnik je nametanja rješenja izvana.
Istovremeno priznaje da su domaće političke elite sve udaljenije od dogovora.

VOJISLAV SAVIĆ, politolog

Ako smo imali 15 godina nametanja i jednog Pedija Ešdauna i da sve to nije dalo rezlutat i da su narodi u BiH sve dalji i dalji i ako imamo situaciju da smo podijeljeniji nego 1996. Znači da to nije urodilo plodom i da nije dobar recept.

Najbolji recept, smatra Savić, jeste da se okrenemo sami sebi. Prema Bajtalovom mišljenju, međutim, postoji nomenklatura koja deklarativno podržava Dejtonski sporazum, a sve radi protiv njegovih načela. Pred njima se, kaže, povlače i oni koji slijede Dejton. Sudare se na tački prepucavanja, opravdavanja i zastrašivanja, a cijenu takvih odnosa plaćaju građani.

BHRT