Spor pred sudom u Parizu u korist kompanije “Krajina osiguranje”

Iz Ministarstva financija Republike Srpske danas je priopćeno da su veoma zadovoljni činjenicom da je Republika Srpska, odnosno društvo za osiguranje “Krajina osiguranje” dobilo spor koji se vodio u Arbitražnom sudu u Parizu, na osnovu tužbe “Aggarwal i drugi”, vrijedan 30,2 milijuna američkih dolara, posebno imajući u vidu da je sud odlučio da tužitelj tuženoj isplati 1,1 milijun eura.

“Ovakva odluka Arbritražnog suda dokaz je da su institucije RS, prvenstveno organi nadzora financijskog sektora – Agencija za osiguranje i Komisija za papire od vrijednosti, dosljedno poštovale propise financijskog tržišta i pravila struke, primjenjujući najbolje supervizorske prakse, te blagovremeno poduzimale odgovarajuće mjere, s ciljem zaštite interesa naših građana, u ovom slučaju korisnika osiguranja. Također je potvrđeno poštovanje relevantnih zakonskih propisa, uz ocjenu da nije bilo kršenja odredbi bilateralnog ugovora o ulaganjima između Bosne i Hercegovine i Indije”, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Navodi se da je Arbitražni sud u Parizu ovom odlukom potvrdio da su domaći i inozemniinvestitori u RS-u tretirani ravnopravno, kao i da se u ovom entitetu poštuju međunarodni standardi, te da domaći propisi financijskog tržišta i praksa nadzora nad sudionicima ne odstupaju od istih u razvijenim tržišnim ekonomijama.

Iz Ministarstva financija RS podsjećaju da su Naveen Aggarwall i Neete Gupta krajem 2015. godine, za 6,9 milijuna KM kupili većinski paket akcija “Krajina osiguranja”, a zatim su donijeli niz odluka koje su bile predmetom nadzora Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministrstva unutarnjih poslova.

“Više puta su se obraćali institucijama RS i BiH s neosnovanim zahtjevima i neargumentiranim tvrdnjama, što je pokazao i arbitražni postupak koji se vodio pred Arbitražnim sudom u Parizu”, stoji u priopćenju.

BHRT