Tegeltija o novom zakonu o javnim nabavkama BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, zajedno sa članovima Kolegijuma Savjeta ministara BiH, održao je danas u Sarajevu sastanak sa v.d. direktora Agencije za javne nabavke, predstavnicima Delegacije EU i predstavnicima privrednih komora RS i FBiH koji su predvodili stručni tim koji je predstavio radnu verziju novog Zakona o javnim nabavkama.

Cilj kreiranja novog zakonskog rješenja o javnim nabavkama je pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova za ponuđače, u skladu sa evropskim direktivama, te brže, efikasnije i transparentnije funkcionisanje javnog sektora.

Tokom sastanka, predsjedavajući Tegeltija je istakao da ne vidi razlog da neko ne podrži zakon koji je od interesa za cijelu poslovnu zajednicu i javni sektor u BiH, zahvalivši stručnjacima iz Republike Srpske i Federacije BiH na angažovanosti u iznalaženju zakonskih rješenja koja za cilj imaju unapređenje poslovnog i privrednog ambijenta BiH.

Radna verzija novog Zakona o javnim nabavkama BiH, koja je danas predstavljena na sastanku, biće dostavljena svim nadležnim organima i institucijama na daljnje razmatranje i doradu, te upućena u redovne institucionalne procedure, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

BHRT