Turska najavila plan vakcinacije eksperimentalnom vakcinom

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča najavio je plan vakcinacije koji će započeti eksperimentalnom “inaktiviranom vakcinom” kasnije ovog mjeseca u borbi protiv pandemije kovid-19 ,usred naglog porasta infekcija i smrtnih slučajeva.

Koča je ranije saopštio da je postignut dogovor sa kineskom kompanijom “Sinovak bajotek” o isporuci 50 miliona doza vakcine “korona vak”, koja je trenutno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Ministar je sada objavio da će prve količine ove vakcine stići u Tursku poslije 11. decembra, prenio je AP.

Neaktivne vakcine prave se uzgajanjem čitavog virusa u laboratoriji, a potom njegovim ubijanjem. Ovaj proces može da traje duže u poređenju sa novim tehnologijama proizvodnje vakcina.

Neaktivne vakcine omogućavaju tijelu da se upozna sa samim virusom umjesto samo sa njegovim proteinom iz šiljka koji olakšava njegov prodor u ćeliju.

Koča je rekao da će odobrenje za upotrebu ove vakcine biti izdato nakon što turske laboratorije potvrde da je vakcina bezbjedna i poslije procjene rezultata treće faze ispitivanja.

U novembru je “Lanset” objavio da je, prema analizi prve i druge faze testiranja “korona vaka”, utvrđeno da je njena efikasnost umjerena i da ona stvara manji broj antitijela nego kod pacijenata koji se oporave od kovida 19. /kraj/ml

BHRT