Vulin u Banjaluci s Dodikom: RS je spoljnopolitički prioritet Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) uvijek spoljnopolitički prioritet Srbije. On je zahvalio srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na, kako je rekao, godinama uporne borbe za srpske nacionalne interese i jačanje svijesti o potrebi zajedništva srpskog naroda, koje ne ugrožava nikoga.

Vulin je naglasio da je materijalna pomoć Vlade Srbije Republici Srpskoj dokaz da odnosi dvije republike nisu isprazne priče, već konkretna saradnja da bi narod u RS živio bolje.

“Republika Srpska će uvek biti pomognuta, svaka potreba RS je i naša potreba. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je uložio ne mali uticaj da se i na međunarodnom planu, ali i unutar naših odnosa, RS bolje razumije, prihvati i da se poštuje volja srpskog naroda sa ove strane Drine”, rekao je Vulin novinarima nakon sastanka sa Dodikom.

Vulin je Dodika informisao o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i RS, zajedničkim vježbama, borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, migrantske krize i ostalim aktivnostima kojima se građanima garantuje bezbjednost.

Govoreći o mogućnosti zajedničke vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, Vulin je ocijenio da bi to bilo dobro za stvaranje međusobnog povjerenja, ali i da saradnja različitih oružanih snaga može učvrstiti regionalnu stabilnost.

“Vlada Srbije je donijela moratorijum u trajanju od šest mjeseci na učešće u bilo kakvim vojnim aktivnostima sa drugim partnerima. Ukoliko Vlada Srbije ne produži moratorijum, naravno da smo otvoreni za saradnju sa prijateljskim državama”, zaključio je Vulin.

Dodik: Spoljno-politička orijentacija Srbije pomaže cijelom regionu

Sve ono što Srbija, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, čini u pogledu regionalne stabilnosti, nešto je što pomaže cijelom regionu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

“Mi pozdravljamo takvu spoljno-političku orijentaciju Srbije. Veoma smo zadovoljni našim međusobim odnosima i našim stepenom saradnje”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je podsjetio da je prije nekoliko dana Vlada Srbije doznačila vlastima Republike Srpske 20 miliona eura pomoći za rješavanje pitanja vezanih za pendemiju virusa korona, te izrazio zahvalnost i Vladi Srbije i predsjedniku Vučiću.

On je takođe izrazio zadovoljstvo što je posjeta Republici Srpskoj prva inostrana posjeta Vulina u svojstvu ministra unutrašnjih poslova, što je, kako je naveo, dio ranije dogovarane politike o međusobnim posjetama.

“Smatramo da smo uspostavili jedan ozbiljan okvir saradnje koji u ovom segmentu podrazumijeva sve aktivnosti i mjere koje idu za tim da se obezbijedi stabilna i sigurna bezbjednosna sredina i u Srbiji i u Republici Srpskoj”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, saradnja se na operativnom dnevnom nivou odnosi na operacije koje imaju policije, što daje rezultate.

“Ono što zajedno moramo učiniti jeste da našim ljudima ponudimo osjećaj stabilnosti, bezbjednosti i neugrožavanja od bilo kakvih nezakonitih i drugih postupaka bilo koga”, rekao je Dodik i dodao da se saradnja osim policija Republike Srpske i Srbije, ostvaruje i sa bezbjednosnim agencijama u BiH.

Dodik je podsjetio da je zahvaljujući koordinacijama ostvarenim kada je Vulin bio ministar odbrane, Predsjedništvo BiH nedavno donijelo odluku o održavanju zajedničke vojne vježbe Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači.

“U postupku je usaglašavanje detalja i vjerujem da ćemo i nas dvojica biti na toj vježbi kao dokaz mogućnosti saradnje i doprinosa stabilizaciji ukupnih odnosa i prilika na polju bezbjednosti”, rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da se vojna vježba na Manjači odnosi na Vojsku Srbije i Oružane snage BiH, te da se obavlja u oblicima koji su potrebni za regionalnu saradnju.

“Niko ne bi trebalo da se boji takve vježbe niti u njoj ima bilo kakve poruke osim da se pokaže sposobnost da se protiv opasnosti od terorizma i svih drugih može zajednički djelovati”, rekao je Dodik i dodao da vježba nema veze sa NATO-om.

BHRT