Ambasada SAD-a: Članovi VSTV-a trebalo bi da posjeduju najviše etičke standarde

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u Bosni i Hercegovini, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa, saopšteno je iz američke ambasade u BiH.

“Funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana od suštinske važnosti za dalje kretanje BiH na putu euroatlantskih integracija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako VSTV ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi članovi VSTV-a trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde.

“Iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja”, navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjeća se da je VSTV na jučerašnjoj sjednici zaključio da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda.

“VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima Bosne i Hercegovine čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom”, navodi se u saopštenju.

BHRT