Bihać: Migranti premješteni u Boriće

Snijeg i niske temperature donijele su nove nevolje migrantima, zbog čega je šef misije Međunarodne organizacije za migracije Piter van der Overart rekao da u BiH vlada humanitarna kriza. Bar privremeno od surovih zimskih uslova spašeno je oko 80 porodica migranata iz mjesta Bosanka Bojna. Zajedničkom akcijom Službe za poslove sa strancima, Granične policije i Međunarodne organizacije za migracije oni su premješteni u prihvatni centar Borići u Bihaću.

[embedded content]

U Bosanskoj Bojni su boravili zbog blizine granice sa Republikom Hrvatskom, a nedavno su ih u svojoj redovnoj patroli uočili pripadnici Službe za poslove sa strancima kako pokušavaju ilegalno preći granicu.

RADE KOVAČ, Služba za poslove sa strancima BiH

Sama činjenica da su bili smješteni u napuštenim objektima koji se nalaze u neposrednoj blizini granice je aspekt koji govori da su ta lica željela da pređu granicu.

Ipak, zbog hladnoće i straha za zdravlje vlastite djece danas su pristali napustiti ovo mjesto.

BOGDAN RUNIĆ, predstavnik IOM-a

Radi se o transportu porodica isključivo na dobrovoljnoj bazi i omogućavanja smještaja jer ovdje ne postoje uslovi za boravak.

Sve osobe koje su danas premještene u ovaj centar će imati osnovne uvjete za život a prilikom njihovog ulaska poduzete su sve epidemiološke mjere. U narednom periodu, SPS će provjeravati njihovu registraciju.

S druge strane, mnogo porodica je ostalo skriveno u napuštenim kućama Bosanske Bojne jer nada za prelazak preko granice ne nestaje. A pored ostalih, problem migranata koji su samci i dalje ostaje neriješen – mjesta za njih nema, a zimu je nemoguće preživjeti pod otvorenim nebom.

RADE KOVAČ, Služba za poslove sa strancima BiH

Ono što je pronađeno na licu mjesta i oni koji su izrazili dobrovoljnost da se prebace, za njih je učinjen trasnpsort. Ona lica koja su u datom momentu napustila taj prostor je aspekt koji će se ispitivati u daljem periodu.

U kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da se, osim Borića, ranjive kategorije odnosno porodice sa djecom mogu smjestiti i u kamp Sedra sve dok postoje smještajni kapaciteti.

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutarnjih poslova USK

Prema našim podacima, u Sedri ima oko 400 lica a u Borićima negdje 300 Znači oko 1000 mjesta u ta dva centra ima i to su ti maksimalni kapaceti u smislu ranjivih kategorija.

Migranti samci koji borave u improviziranim kampovima a kojih ima duž cijele granice BiH i Hrvatske, za svoj krov nad glavom će morati pričekati sve dok državne vlasti ne odluče gdje će biti otvoren novi kamp. Između ostalog, ne zna se ni kakva je sudbina migranata koji borave u Lipi, s obzirom na to da ovaj kamp ne ispunjava uslove za boravak u zimskom periodu.

BHRT