Binakaj za BHRT: Poziv nadležnima da nabave dodatne količine vakcina protiv gripe

Predsjednica Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine Zahida Binakaj, u razgovoru za “BHT1 uživo”, kazala je kako kompanija Sanofi, koja je našoj zemlji odbila isporučiti naručene količine vakcine protiv sezonske gripe za komercijalnu upotrebu, svoj potez opravdava time da su u BiH zadovoljene potrebe javnog sektora.

[embedded content]

Prema njenim riječima, Njemačka, Austrija, Mađarska i Grčka pokazale su dodatne potrebe za vakcinom, i taj proizvođač je svoju proizvodnju usmjerio prema njima.

“To je višestruki problem koji ukazuje na slabosti našeg sistema. Možemo ukazivati na potrebu formiranja jednog tijela, jer koordinacija se pokazala kao imperativ. Svjedoci smo loše koordinacije i sve ovo pokazuje da moramo nešto rigorozno mijenjati”, kaže Binakaj, napominjući da se to ne odnosi samo na ovaj slučaj, nego i na sve ostale potrebe.

“Mislim da je ovo odlična prilika i da apelujemo na naše Ministarstvo civilnih poslova, koje na neki način ima ulogu ministarstva zdravstva, i entitetska ministarstva da se izvrši narudžba od drugih proizvođača, jer Sanofi nije jedini. Mislim da bi oni morali promptno reagirati, da naprave procjenu i nabave vakcine za građane Bosne i Hercegovine”, smatra ona.

Binakaj napominje kako je činjenica da je Bosna i Hercegovina mala zemlja i da su farmaceutskim kompanijama veće zemlje interesantnije, zbog većeg tržišta “ali nam je ovo pokazatelj da u zdravstvenom sistemu moramo brzo reagovati i ispraviti slabosti”.

Zahida Binakaj je kazala i da je od kompanije Sanofi dobila informaciju da je količina koja je bila naručena dovoljna da se cijepi dva posto stanovnika.

“U apotekama, u komercijalnom asortimanu nemamo za ponuditi vakcine protiv sezonske gripe. Iskoristiću priliku da apelujem na nadležne da čim prije stupe u kontakt sa proizvođačima i omoguće nabavku kako bi garađani, koji svojim novcem žele to da učine, mogli da kupe vakcinu i preduprijede infekciju”, dodala je ona.

Binakaj je apelovala i na građane da se cijepe, svim vakcinama koje su i zakonom obavezne, ne samo onom protiv gripe, da ne bježe od toga “jer nam to stvara mogućnost normalnog života”.

Predsjednica Komore magistara farmacije FBiH kazala je, komentarišući najave uvoza vakcine protiv koronavirusa, da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sposobna da obavi njihovu kontrolu.

BHRT