Sa tržišta se povlače dječija stolica za hranjenje i nosiljka za dojenčad

Sa tržišta BiH povlače se i uništavaju dječija stolica za hranjenje i nosiljka za dojenčad, uvezene iz Kine, jer predstavljaju ozbiljan rizik, a potrošačima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u prodavnicu u kojoj su ga kupili, saopštila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o dječijoj stolici za hranjenje “RobyQX-18” uvezenoj iz Kine koja predstavlja ozbiljan rizik od povrede za djecu, jer nije stabilna i može se prevrnuti tokom upotrebe, a ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane standardom BAS EN 14988:2018.

Nosiljka za dojenčad “Infantino Cuddle Up”, porijeklom iz Kine, predstavlja ozbiljan rizik, jer otvori za noge nisu odgovarajući, što predstavlja opasnost od ispadanja djeteta, dok se na proizvodu ne nalazi adekvatan naslon za glavu dovoljne krutosti za djecu do četiri mjeseca starosti.

Nosiljka je opasna jer nisu navedene informacije o proizvodu, nije navedena oznaka norme, upozorenja i informacije o proizvodu u uputstvu za upotrebu nisu navedeni na jednom od službenih jezika u BiH, a ne ispunjava ni standard BAS EN 13209-2:2017.

Iz Agencije navode da su uvoznici ova dva proizvoda preduzeli dobrovoljno mjere povlačenja sa tržišta, povrata od potrošača, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda.

BHRT