Sindikat o slučaju “Lučić”: Klubovi se ne tretiraju jednako, u pitanje dovedena regularnost PLBiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, povodom medijskih natpisa vezano za predmet fudbalera Mladena Lučića, člana ove organizacije, protiv FK Borac Banja Luka, u vezi dugovanja prema njemu, donosi svoje reagovanje.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, povodom medijskih natpisa vezano za predmet fudbalera Mladena Lučića, člana ove organizacije, protiv FK Borac Banja Luka, u vezi dugovanja prema njemu, donosi svoje reagovanje.

Podsjetimo, iz Nogometnog saveza BiH su prolongirali rok za FK Borac do kada mora isplatiti dug Mladenu Lučiću i on sada važi do 21. decembra. Iz SPFBiH su objavili saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Igrač Mladen Lučić, obratio se našoj organizaciji, te je pokrenut Disciplinski postupak pred organima NFSBiH vezano za naplatu njegovih potraživanja, nastalih iz radnog odnosa s bivšim klubom, FK Borac Banja Luka. Dana 25.11.2020. godine fudbaler je dobio odluku nadležne komisije NFSBiH, koja je obavezala banjalučki klub da izvrši plaćanje prema njemu, najkasnije do 5.12.2020. godine.

Igrač je iz medija danas saznao da je Disciplinska komisija NFSBiH donijela odluku o prolongiranju izvršenja obaveze za FK Borac Banja Luka. S obzirom na to da su klubovi poput HŠK Zrinjski, FK Sloboda, FK Olimpik i drugi u ovoj takmičarskoj izvršili svoje obaveze nastale odlukama Disciplinske komisije, jasno je da se dovodi u pitanje regularnost takmičenja, jer se ne tretiraju svi klubovi jednako, odnosno pravila se ne primjenjuju jednako za sve učesnike Premijer lige BiH. Bitno je prisjetiti se da je NK Čelik Zenica u prošlogodišnjoj sezoni utakmicu na Grbavici protiv Željezničara izgubio službenim rezultatom zbog ne izvršavanja odluka Disciplinske komisije NFSBiH.

Tome u prilogu govore činjenice da igrač Mladen Lučić još uvijek nije zaprimio bilo kakvu odluku o prolongiranju izvršenja obaveze FK Borac Banja Luka, niti je ranije bio na bilo koji način upoznat da je takav postupak u toku, a morao bi biti kao strana koje sudjeluje u postupku. A, sutra je rok za izvršenje iste. Koliko je sistem bh. fudbala zapravo urušen, najbolje pokazuje današnja izjava direktora FK Borac Banja Luka, koji govori da “Lučić će preporučenom poštom dobiti odluku…”. Nije li zapravo obaveza organa NFSBiH da vode postupak, a ne direktora jednog premijerligaškog kluba, bez obzira o kome je riječ?

Postavlja se pitanje, kako je zapravo moguće da klub u Banjoj Luci dobije odluku prije samog fudbalera, koji je inicijator postupka? Da li je poštaru iz Sarajeva bilo zaista bliže poslati kovertu u Banja Luku nego na Pale, gdje stanuje Mladen? Također, postavlja se pitanje zbog čega odluka o prolongiranju izvršenja obaveze za FK Borac Banja Luka nije objavljena u službenom glasniku NFSBiH u toku sedmice, kroz vanredni ili redovni broj, kako bi postala pravosnažna. Odluka objavljena u medijima o odgodi plaćanja u svom uvodu pokazuje da je sjednica Disciplinske komisije, na kojoj je donošena održana 1.12.2020., a podsjećamo, taj dan je na rasporedu bilo premijerligaško kolo. To je bitno s obzirom na to da direktor FK Borac Banja Luka navodi “…No, treba da se tačno utvrdi koliki je dug prema Lučiću”, što je u ovom postupku nepotrebno, jer fudbaler je prijavio neizvršenje obaveza FK Borac Banja Luka iz zajedničkog sporazuma o raskidu ugovora, odnosno obje strane su se već ranije sporazumjele o tome kolika je zapravo visina potraživanja igrača.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu i pol dana zastupao je i zastupa više od 150 naših članova, a za njihova prava smo se borili širom svijeta, od Vijetnama, Uzbekistana, Indonezije, Irana, Kanade i slično, i nikada ranije naš pravni tim nije svjedočio ovakvom načinu rana jedne komisije. U skladu s tim, poduzeti ćemo, kao punopravna članica organizacije FIFPRO, Svjetske Unije fudbalera, sve korake, kako bi zaštitili prije svega našeg člana Mladena Lučića, integritet takmičenja, ukazali na to da se pravila u bh. fudbalu ne sprovode, a sve to na štetu igrača”, saopšteno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

KOMENTARI