Tegeltija će sljedeće sedmice saopštiti svoje odluke

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija izjavio je danas da će sljedeće sedmice saopštiti svoje odluke i obrazložiti ih.

Tegeltija je na svom “Tviter” nalogu napisao da će sljedeće sedmice u Banjaluci biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti saopštiti svoje odluke i njihove razloge.

Na jučerašnjoj sjednici VSTV-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTV-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom na to da je “usljed svih okolnosti narušeno partnerstvo između Vijeća i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što znatno otežava rad VSTV-a i započetih projekata”.

Tegeltija je nakon sjednice rekao novinarima da je i sam podržao taj zaključak.

Jedan od zaključaka bio je i taj da VSTV konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova bezbjednost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka i zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, s ciljem zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte.

U trećem zaključku se navodi da se VSTV ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika Vijeća na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.

BHRT