Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog krijumčarenja migranata iz Maroka i Alžira

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv dvojice državljana BiH zbog krijumčarenja migranata iz Maroka i Alžira.

Optuženi Mirza Puriš (1996), rođen u Sarajevu, i Elvir Sejdić (1988), rođen u Odžaku, terete se da su radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

”Optuženi se terete da su, sredinom 2020. godine, stupili u kontakt sa ilegalnim migrantima koji su boravili na području BiH, te radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport trojice državljana Maroka i jednog državljanina Alžira, preko teritorije Bosne i Hercegovine, iz pravca Sarajeva do Bihaća, u zamjenu za novčanu naknadu od krijumčarenih osoba”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala.

Optuženi su prlikom izvršenja krivičnog djela otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu.

Optuženi se terete za krivično djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

BHRT