Nakon tragedije u Posušju: Sve oči uprte u vještake iz Sarajeva koji će otkriti tačan uzrok smrti osmero mladih

U Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona i dalje čekaju rezultate vještačenja, koja se u vezi nezapamćene tragedije koja je na novogodišnje jutro odnijela osam mladih života, provode u Sarajevu.

Potvrdio je to za „Avaz“ Borislav Čuljak, postupajući tužilac podsjetivši na to da je riječ o toksikološkim i hemijskim vještačenjima te onim protupožarne i mašinske struke.

Urađene obdukcije
– Tek, kada dobijemo rezultate svih vještačenja, moći ćemo tačno utvrditi uzrok smrti, kao i svih okolnosti koje su dovele do tog tragičnog slučaja- rekao nam je Čuljak.

Podsjetimo, 2.januara je u mrtvačnici Bijeli Brijeg urađena obdukcija tijela svih osmero mladih Posušaka, a na analizu su poslani uzorci krvi i urina, kako bi se pouzdano utvrdilo je li uzrok smrti, kako na to sve ukazuje trovanje ugljenmonoksidom.

Sumnja se na ugljenmonoksid
Također, 5.januara su u kobnoj vikendici izvršena protupožarna i mašinska vještačenja agregata, šporeta na drva i dimnjaka.

Iako se pretpostavlja da su nesretni mladići i djevojke udisali ugljenmonoksid iz ispušnih plinova agregata, ipak, u okviru istrage, a s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti, naloženo je da se izvrši provjera tehničke ispravnosti dimnjaka i šporeta.

U ovoj tragediji koja je duboko potresla cijelu BiH, ali i region živote su s nepunih 20 godina izgubili Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Izvor: haber.ba