Husić za BHRT: Riješiti probleme rudara ili stupamo u generalni štrajk

Ukoliko rudari u Federaciji Bosne i Hercegovine u što skorije vrijeme ne dobiju kvalitetna rješenja za svoje probleme, koja će na terenu pokazati kao takva, stupiće u generalni štrajk, najavio je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT-a Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Husić je povodom jučerašnje pogibije rudara u RMU Breza, istakao da je brutalnost rudarskih objekata u BiH još jednom pokazala svoje lice i proizvela veliku žalost i tugu u cijeloj Federaciji BiH.

“Izgubili smo jednog izvanrednog čovjeka, sjajnog radnika, čovjeka koji je znao rizikovati svoj život kako bi spasio druge”, rekao je Husić.

[embedded content]

Prema njegovim riječima, u pojedinim jamama rudnika u FBiH stanje je katastrofalno.

“Treba biti izuzetno hrabar da bi radili u takvim uslovima, to su vrijedni i časni ljudi i bolno je da društvo nema odgovor”, rekao je Husić.

On je naglasio da rudarima ne treba da se javnost sjeti njihovih problema jednom godišnje i da ih sažaljeva, već da se pronađu konkretna rješenja za sve probleme.

“Današnji rudar hoće modernizovanu opremu, nije nam potrebno da se o nama govori i da mi govorimo jednom godišnje ‘Nama je teško, mi smo sirotinja..’”, istakao je Husić.

Poručio je i da će Elektroprivreda morati, kako je rekao, ne zbog rudara, već zbog sebe, konačno predstaviti strateške ciljeve, te stručno, sadržajno, ozbiljno i odgovorno pristupiti restrukturiranju i reorganizaciji.

Podsjetimo, u jučerašnjoj nesreći u Rudniku mrkog uglja Breza, usljed obrušavanja jamske prostorije, poginuo je jedan rudar, a povrijeđena su petorica.

BHRT