Mostar: Potpisan Protokol o vođenju pregovora o Kolektivnom ugovoru u zdravstvu

Zdravstveni radnici u Hercegovačko – neretvanskom kantonu (HNK) i danas su u 5 do 12 sati održali, do sada najmasovniji protest ispred zgrade Vlade HNK sa ciljem potpisivanja novog Kolektivnog ugovora.

[embedded content]

Kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan, ali zato jeste Protokol o pregovaranju Vlada HNK i dva sindikata, koji su potpisali ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić.

Usaglašeni tekst Protokola o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona osigurava potrebne preduslove za početak pregovaračkoga procesa s ciljem utvrđivanja konačnoga teksta Kolektivnog ugovora.

Vlada je insistirala da se potpisivanjem tog protokola prekine štrajk.

Ali zdravstveni radnici su uporni i ne žele prekidati štrajk dok se ne potpiše Kolektivni ugovor, te se generalni štrajk nastavlja.

Predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić istaknuo je kako se nada da će sindikalisti s predstavnicima Vlade HNK uspjeti pronaći zajednički jezik.

“Pozdravljamo napor Vlade HNK i prvi korak koji je napravila prema sindikatima, posebno napor premijera Nevenka Hercega. Kao što smo usaglasili protokol pregovaranju, nadam se da ćemo što skorije dogovoriti i tekst kolektivnog ugovora”, poručio je Anić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković kazao je kako su do jučer predstavnici Vlade insistirali da se potpiše protokol koji je napravila Vlada i koji je donesen jednostrano bez sindikata, a u kojem se tražilo da se štrajk zdravstvenih radnika obustavi za vrijeme pregovora.

“Prema detaljima izmijenjenog i potpisanog protokola, u slijedećih 20 dana imamo vremena da se usaglasi tekst kolektivnog ugovora, a najdalje pet dana od danas moramo sjesti na prvu sjednicu naših pregovaračkih timova. Ukoliko se za 20 dana ne postigne sporazum, prema protokolu pregovori se mogu produžiti još pet dana, a ako ni tada ne dođe do sporazuma nastavljamo s generalnim štrajkom”, kazao je Vuković, najavivši rigoroznije mjere sindikata ako do takvog razvoja događaja dođe.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović novinarima je kazao kako se sva otvorena pitanja socijalnih partnera trebaju rješavati za pregovaračkim stolom.

“Vjerujemo kako ćemo kroz proces pregovaranja u narednih nekoliko dana doći do rješenja prihvatljivog za obje strane u ovom procesu. Situacija je dosta teška, složena, prolazimo kroz tešku, nikad viđenu krizu. Javna sredstva smanjena su na svim nivoima, ali razumijemo i cijenimo napore zdravstvenih radnika”, kazao je Pavlović.

Zdravstveni radnici su već mjesec dana u generalnom štrajku.

BHRT