Skupština TK: Prihvaćena ostavka premijera Tulumovića i njegove vlade

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici hitnog karaktera razriješila je aktuelnu kantonalnu vladu, a za smjenu je glasalo 19 zastupnika nove skupštinske većine.

Takođe, Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila Budžet TK za ovu godinu u iznosu oko 433 miliona KM, a usvojen je i Zakon o izvršenju budžeta. Usvojen je i Finansijski plan Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK za 2021. godinu i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu.

[embedded content]

Ranije danas premijer TK Denijel Tulumović podnio je ostavku na tu funkciju.

Novu skupštinsku većinu u TK čine stranke: SDP, PDA, Naša stranka i SBB, a prilikom glasanja za novo rukovodstvo osim 18 zastupnika koji su iz reda spomenutih stranaka, glasao je i jedan zastupnik SDA, Smajo Mandžić.

Zastupnici su također donijeli Odluku o davanju ovlaštenja sekretarima ministarstava da rukovode ministarstvima do imenovanja nove Vlade TK.

Prethodno je zakonodavno tijelo TK prihvatilo ostavke starog rukovodstva Skupštine, predsjednika Žarka Vujovića i njegovog zamjenika Borisa Krešića, te imenovalo novo rukovodstvo. Novi predsjednik Skupštine je Slađan Ilić, a zamjenice Lejla Vuković i Vedrana Petrović.

Novi saziv Kantonalne vlade neće biti imenovan danas.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije i svi članovi Kantonalne vlade podnijeli su ostavke na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine TK.

Premijer je ostavku podnio nakon što su to ranije danas učinili predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz reda srpskog naroda i njegov zamjenik Boris Krešić iz reda Hrvata. Zastupnici su prihvatili ostavke Vujovića i Krešića. Sjednica kantonalne Skupštine potom je nastavljena.

“Kao ostvaren čovjek koji je napustio ugodne klupe Parlamenta Federacije BiH i zamijenio ih užarenom foteljom premijera, podnosim neopozivu ostavku na mjesto premijera. Želio bih se zahvaliti svim ministrima koji su zajedno sa mnom obavljali časnu, odgovornu i tešku dužnost. Posebno se zahvaljujem predsjedniku Skupštine Žarku Vujoviću. Kao premijer, nisam bio zadovoljan od početka rada vlade jer nije imala ministra iz reda Hrvata”, rekao je Tulumović.

Premijer i ministri ostavku su podnijeli u dijelu skupštinske sjednice koji je vodila zamjenica predsjednika Lejla Vuković.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović podnio neopozivu ostavku

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović dao je neopozivu ostavku na tu funkciju, a ostavku je dao i njegov zamjenik Boris Krešić.

Vujović je rekao novinarima da je njegova ostavka neopoziva i traži da se ona, nakon pauze, razmatra kao prva tačka dnevnog reda.

“Smatram da u ovom trenutku nova skupštinska većina, koju čini 18 zastupnika, treba da preuzme odgovornost u narednom periodu”, rekao je Vujović i zaželio im sreću u radu.

Skupština Tuzlanskog kantona nakon četiri sata od početka zasjedanja i niza pauza usvojila je dnevni red, koji je dopunjen prijedlozima u odnosu na prvobitno planirani.

Na dnevnom redu je i odluka o potvrđivanju kandidata za izbor predsjednika i zamjenika presjednika Skupštine TK, kao i odluka o razrješenju kantonalne vlade.

Zastupnici će, između ostalog, razmatrati usvajanje budžeta za ovu godinu i zakon o njegovom izvršenju.

BHRT