Slađan Ilić novi predsjednik Skupštine TK, poslove ministara obavljat će sekretari

Skupština Tuzlanskog kantona dobila je novi dio rukovodstva u kojem se sada nalaze Slađan Ilić kao predsjednik i Vedrana Petrović kao zamjenica. Također, donesena je odluka da poslove ministara koji su podnijeli ostavke obavljaju sekretari ministarstava.

Na današnjoj izuzeto burnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović iz reda Srba i Boris Krešić koji je pripadnik hrvatskog naroda podnijeli su neopozove ostavke na mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika tog zakonodavnog tijela.

Nakon što je Skupština prihvatila njihove ostavke uslijedilo je imenovanje novih članova za popunu spomenuta dva mjesta.

Shodno prijedlozima, zastupnici su izabrali da to budu Slađan Ilić i Vedrana Petrović. Raniji prijedlog smjene druge zamjenice Lejle Vuković nije prihvaćen te ona i dalje ostaje u rukovodstvu zakonodavnog tijela, piše Klix.

Međusobnim dogovorom Ilić će obnašati funkciju predsjednika, dok će Vuković i Petrović biti njegovi zamjenici.

Ranije danas premijer TK Denijal Tulumović te ministri u Vladi TK podnijeli su neopozive ostavke koje je Kantonalna skupština većinom glasova prihvatila.

Prema odluci koju su usvojili zastupnici sekretari ministarstava dobili su ovlaštenje da obavljaju poslove ministara do imenovanja novog sastava Kantonalne vlade.

Novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona sada čine SDP, SBB, PDA i Naša stranka, dok su u opoziciji SDA, SDBiH, DF i Stranka za BiH.

Također, zastupnici su jednoglasno usvojili i budžet Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, kao i zakon o njegovom izvršenju.

pressmedia.ba