U Turskoj nastavljen trend pada broja novozaraženih koronavirusom

U Turskoj je u protekla 24 časa zabilježeno 8.314 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je nastavljen trend smanjenja broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Turske, ukupan broj slučajeva u Turskoj iznosi oko 2,37 miliona. Broj smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji porastao je na 23.664, među kojima 169 tokom proteklog dana.

Oporavilo se još 9.109 pacijenata, među ukupno više od 2,24 miliona.

Do danas je u Turskoj provedeno više od 27 miliona testova na COVID-19, a tokom protekla 24 časa provedeno je 167.211 testova.

Najnovije brojke takođe pokazuju da je broj bolesnika s COVID-19 u kritičnom stanju pao na 2.311.

Turska je juče započela masovnu kampanju vakcinisanja protiv COVID-a, a prve doze vakcina primaju zdravstveni radnici.

Nakon što je u srijedu Agencija za lijekove i medicinske uređaje pri Ministarstvu zdravstva Turske odobrila hitnu upotrebu vakcine CoronaVac, protiv COVID-19, prvi ju je primio ministar zdravstva te zemlje Fahrettin Koca, a juče u poslijepodnevnim satima vakcinu je primio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dvije doze vakcina bit će primljene u razmaku od 28 dana. Oni koji su se oporavili od COVID-19 neće biti vakcinisani u roku od četiri do šest mjeseci nakon oporavka.

Prva pošiljka od tri miliona doza vakcine protiv COVID-19 kineskog proizvođača SinoVac Biotecha stigla je u Tursku 30. decembra.

BHRT