Gdje su donacije koje je BiH dobila od početka pandemije?

Bosna i Hercegovina je dobila 50 ventilatora i 10 hiljada pulsnih oksimetara. Ovu pomoć u borbi protiv pandemije donirala je Njemačka, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, za zdravstvene ustanove širom BiH. Mnoge donacije dobili smo i ranije, trošili milionske iznose za nabavku respiratora. Međutim, u praksi su zdravstvene ustanove vodile borbu, upravo sa opremom koju smo dobijali i nabavljali.

[embedded content]

Još jedna donacija stigla je u Bosnu i Hercegovinu, kao pomoć u savladavanju pandemije koronavirusa. Donirana oprema pružat će kiseoničku podršku, odnosno terapiju kisikom srednje teškim i teškim pacijentima koji su oboljeli od KOVIDA-19.

“Radi se o 50 ventilatora ili oksigen koncentratora i 10.000 puls oksimetara koji služe da se procijeni razina kisika u krvi pacijenata i da se promptno reagira u terapijskom smislu. Jako nam je važno da će ova oprema već početkom slijedeće nedjelje naći svoje mjesto u zdravstvenim institucijama, bolnicama širom BiH”, ističe šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Boris Rebac.

“Ova donacija ima ukupnu vrijednost od 530.000 eura i ona se dodaje donaciji koju sam imala priliku predati u novembru prošle godine. Tada je bilo riječ o 50 respiratora u vrijednosti od 350.000 eura, koje sam tada predala raznim bolnicama širom Bosne i Hercegovine”, naglašava njemačka veleposlanica u BiH Margaret Uber.

Od početka pandemije pomoć je stizala i sa drugih strana. Pomagali su nam, između ostalih, Turska, Švedska, Švajcarska, Kina, Sjedinjene Američke Države, Katar, i mnogi drugi. Zdravstvenim ustanovama donirana je medicinska i zaštitna oprema, vozila za dezinfekciju, lijekovi, novac, pa čak i zdravstveni radnici. Dok je pristizala milionska pomoć, određeni dijelovi naše zemlje jedva su sastavljali kraj s krajem i to zbog nedostatka i kadra i medicinske zaštitne opreme. Od pomoći nisu bili respiratori od 10,5 miliona maraka koje je nabavila Federacija, jer su neispravni, a sporna je bila i nabavka respiratora u Republici Srpskoj. Gotovo godinu dana kasnije situacija je ovakva…

“Postojeći kapaciteti su ukupno 40 respiratora u dvije bolnice i jednoj privatnoj, i oni su svi u funkciji. Nisu svi nužni za Kovid ali ako zatreba mogu biti i obzirom na broj pacijenata koji trenutno ima potrebu, a broj pacijenata je trenutno ispod 10 koji su na respiratornoj podršci, tako da je stanje apsolutno stabilno”, kaže ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dr. Senad Huseinagić.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kažu kako bolnica trenutno raspolaže s dovoljnim brojem respiratora i druge kvalitetne respiratorne opreme. No, s obzirom na dosadašnje iskustvo s povećanjem broja oboljelih od KOVID infekcije koje je nepredvidivo, dodaju odgovorni, kvalitetnih respiratora i druge medicinske opreme nikada nije dovoljno.

Kada je riječ o raspoloživoj opremi u zdravstvenim ustanovama, naročito bolničkog tipa, stanje je zadovoljavajuće, tvrde iz entitetskih štabova.

“Ono što je vidljivo iz krize koju smo imali u mjesecu novembru je da su svi pacijenti bili zbrinuti i da je bilo sasvim dovoljno i respiratora i svih drugih potrepština za urgentno djelovanje”, naglašava Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

“Mi trenutno imamo manji broj hospitalizovanih u odnosu na prije, ali to ne znači da se ne trebamo pridržavati svih mjera, jer ne postoje ti kapaciteti zdravstvenih ustanova da mogu izdržati jedan nagli eksponencijalni rast broja zaraženih, pogotovo onih sa srednjom i teškom kliničkom slikom”, kaže Vlado Miovčić iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Medicinska oprema iz ove donacije bit će podijeljena nadležnim zdravstvenim institucijama u skladu sa odlukom o principima raspodjele, rekla je ministrica Ministarstva civilnih poslova.

Pomoć se tako dijeli – 62 posto za Federaciju, 38 za Republiku Srpsku, te po 0,5 posto ove pomoći dva entiteta dodjeljuju Brčko distriktu.

BHRT