Kako su maloljetni migranti iz Doboja završili u Bihaću?

Evropska komisija upozorila je Bosnu i Hercegovinu da neriješena situacija s migrantima može da ima utjecaja na težnje zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

[embedded content]

Kako bi se izbjegla humanitarna i epidemiološka katastrofa Švajcarska agencija za razvoj i saradnju podržala je Dansko vijeće za izbjeglice sa 452 hiljade maraka hitne pomoći migrantima.

Ekipa BHT1 i danas prati stanje u Unsko-sanskom kantonu. Tamo se trenutno nalaze i 133 maloljetna migranta bez pratnje. Smješteni su u u prihvatnim centrima Borići, Miralu i u Sedri. Međutim ima i onih, koji se iz prihvatnih centara, vraćaju nazad u Bihać.

U neposrednoj blizini prihvatnog centra Borići, posljednjih dana u šatoru spava nekoliko maloljetnih migranata. Vratili su se iz centra „Duje“, jer kako kažu, u tom centru nisu imali zdravstvenu zaštitu, a nije bio prisutan ni Save the Children.

Jedan od migranata iz Afganistana kazao je da u kampu u kojem su bili nema ničega i da tamo radi “samo dvoje ili troje ljudi i nema doktora“.

Drugi migrant, također iz Afganistana, izjavio je da su hrana i smještaj bili kao u hotelu „ali iz tog kampa smo došli zbog problema, nema zdravstvene zaštite, nema štićenika ni IOM-a“.

Centrom „Duje“ u kojem se zbrinjavaju maloljetnici bez pratnje upravlja Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS. Nakon što smo razgovarali sa migrantima, kontaktirali smo i predstavnike EMMAUS-a od kojih smo čuli potpuno drugu stranu priče. Kako smo saznali, gore navedeni maloljetnici su se nakon odobrenog kratkog izlaska, vratili u centar Duje u vidno alkoholiziranom stanju, a pokušali su unijeti alkohol i unutar centra. Nakon toga, nastala je dramatična situacija.

AMELA EFENDIĆ, šefica ureda Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS

„Naše osoblje ih nije pustilo. Potom su počeli da izazivaju nerede, da se nasilno ponašaju – preskočili su ogradu, nasrnuli na naše kolege utrčali u centar gdje su u tom periodu druga djeca večerala, jedan od njih je dograbio viljušku, stavio drugom dječaku pod grlo, prijetio da će da ga izbode sa tom viljuškom, potom je prijetio da će sebi da naudi“.

Uz saglasnost staratelja, Služba za rad sa strancima je trebala organizirati premještaj ovih maloljetnika u kamp Ušivak. Međutim, postavlja se pitanje kako su onda završili ispred Borića, kampa u kojem za njih nema mjesta i iz kojeg su prije samo mjesec dana prebačeni u centar „Duje“. Odgovor na pitanje gdje će ovi migranti biti premješteni, potražili smo u bihaćkom Centru za socijalni rad.

SENAD TUTIĆ, ravnatelj Centra za socijalni rad u Bihaću

„Mi smo referisali terenskom uredu Službe za poslove sa strancima ovdje u Bihaću i oni su nadležni da odrede da li će se ti maloljetnici vratiti u EMMAUS u Doboju ili će im naći drugi smještaj. Mi kao organ starateljstva nemamo više nadležnosti jer ta djeca nisu pod našim starateljstvom“.

Kada i gdje će biti premješteni ovi maloljetni migranti, kako su uopće došli nazad u Bihać, odgovore na ova pitanja pokušali smo dobiti od Službe za rad sa strancima, ali do zaključenja ovog priloga nismo dobili odgovor. Između ostalog, saznali smo da će 32 maloljetnika bez pratnje iz Borića biti premješteni u centar „Duje“ 21. januara ove godine, ali u većini slučajeva svi oni se vrate u Bihać koji je migrantima već četiri godine zaredom nezaobilazna destinacija na putu do obećanih zemalja.

BHRT