Ministar Adnan Šteta potpisao ugovor za nabavku 25 novih trolejbusa

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa.

Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 EUR-a, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

– Kao što smo i obećali početkom 2019. godine, u prvom dijelu našeg mandata, da ćemo uraditi sve da poboljšamo javni gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo, posebno kroz nabavku ekološko prihvatljivih prijevoznih sredstava, dočekali smo dan da potpišemo ugovor za nabavku novih trolejbusa – rekao je ministar Šteta.

Prvi trolejbus bi trebao biti isporučen u decembru 2021. ili januaru 2022. godine, a kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022. godine.

– Osim nabavke novih trolejbusa, idemo u proširenje trolejbuske mreže do Vogošće. Očekujemo da ćemo u ovoj godini raspisati tender, izabrati izvođača radova, i do 2022. godine završiti posao. Nakon toga ćemo nabaviti dodatnih 10 trolejbusa, kako bi imali ‘ vozni park’ od 35 vozila – najavio je ministar Šteta.

BKM Holding je jedan od vodećih proizvođača vozila za javni prevoz na električni pogon u Istočnoj Evropi. Kompanija, pored trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje.

Model koji je ponuđen za Kanton Sarajevo je model posljednje generacije koji je veoma sličan električnim autobusima koje ova kompanija proizvodi. Ovi trolejbusi će imati mogućnost vožnje sa punim kapacitetom bez napojne, kontaktne mreže, u dužini od minimalno deset kilometara.

Kompanija je 2019. godine potpisala Ugovor o poslovnoj saradnji sa kompanijom CAD CAM Automotive iz Velike Britanije za zajedničku proizvodnju električnih autobusa za tržište Velike Britanije.

Novi niskopodni trolejbusi posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osobama sa invaliditetom, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.

Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara.

– Vozila će imati minimalno 35 mjesta za sjedenje i minimalan kapacitet od 130 putnika. Vozila će također biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama, te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza videosadržaja.

(FENA)

pressmedia.ba