Višković u Skelanima: Nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Skelanima, gdje je prisustvovao parastosu za 305 ubijenih civila i vojnika, da za te žrtve niko nije odgovarao i da institucije RS nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Višković je poručio da pravda mora biti ista za sve, jer, ukoliko nije, onda to nije pravda, što pokazuju dosadašnje sudske presude o suđenjima za počinjene ratne zločine.

“Ovdje u Skelanima je 16. janura 1993 godina životom platilo 65 mještana samo zato što su Srbi, a 30 ih je zarobljeno i mnogi nisu preživjeli u srebreničkim kazamatima”, podsjetio je Višković.

On je naveo da je jedini izlaz srpskom stanovništvu da se spasi sigurne smrti bio most prema Bajinoj Bašti koji su bošnjačke snage držale pod snajperskom vatrom.

“Mnogi koji su uspjeli da se domognu mosta bili su ubijani na mostu ili u talasima ledene Drine”, istakao je Višković, te podsjetio da je najmlađa žrtva bio dječak Aleksandar Dimitrijević, a najstariji starac od 80 godina.

Prema Viškovićevim riječima, više od polovine ubijenih bili su civili koji su tu živjeli i ubijeni su na svojoj očevini i djedovini.

Višković je poručio da ljudi čija su imena uklesana na spomen-obilježju nikada neće biti zaboravljeni i sve dok postoje institucije Republike Srpske ovdje će se okupljati i odavati počast tim žrtvama zato što su svojim životima stvorili i odbranili Republiku Srpsku i ostavili je današnjim pokoljenjima da je dalje jačaju i brane.

Pripadnici Armije BiH su iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića na današnji dan 1993. godine u zoru upale u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana.

Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja, a njih četvoro još se vode kao nestali.

BHRT