Žuljević oštro odgovorio predsjedniku Suda BiH Debevcu/Kaveson

Nakon što je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec da je SDP-ov zahtjev za ponovnim brojanjem glasova na izborima u Mostaru trenutno neutemeljen, oglasio se SDP-ovac Aner Žuljević.

“Od ozbiljnih ljudi na ozbiljnim pozicijama se očekuje da čitaju dokumente”, počinje Žuljević kritikom na račun predsjednika državnog suda.

“Uvaženi predsjedniče suda, SDP BiH je postupio u skladu sa poukom o pravnom lijeku koja je napisana u odluci CIK-a. Tamo lijepo piše da se protiv zadnje odluke CIK-a podnosi žalba Apelacionom sudu u roku od dva dana od objavljivanja odluke. Stvar je pravno jasna, na relativno malom uzorku otvorenih vreća, utvrđene su ogromne malverzacije izbornog rezultata, tako da je naša žalba prije svega logična, pri tome i pravno osnovana s ciljem da sud opravdano naloži CIK-u da izvrši ponovno brojanje svih listića na biračkim mjestima koje nisu brojani u žalbenom postupku”, kaže zastupnik u Parlamentu BiH.

Žuljević dalje ističe kako su svjesni da žalba može utjecati i na konačne rezultate, ali je u ovom momentu jasno da ne treba proglašenje konačnih rezultata.

“I još jedan pravni korak, kad smo svi svjesni kako je na samo 10 vreća vraćen jedan ukraden mandat i otkrivena krađa preko 1.000 preferencijalnih glasova”, dodao je.

Ističe da Sud BiH odlukom u ovom žalbenom postupku brani izbornu volju građana, temelje demokratije i zdravu pamet.

“U protivnom bojim se da smo na putu ozbiljnog narušavanja povjerenje građjana čija cć izlasnost na narednim izborima biti upitna ako ovakvi primjeri lopovluka prođu bez sankcije”, poručio je.

pressmedia.ba