Bisera Turković odgovorila Dodiku: Tamo gdje on vlada sve su duži redovi ispred javnih kuhinja

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je, 17. januara 2021. godine, izjavila da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, bezuspješno pokušava skrenuti pažnju sa nezapamćenog diplomatskog skandala i po oprobanom receptu optužiti druge.

„Najprije očekujem od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se počne baviti svojim poslom i da prestane dezavuirati građane, posebno u situaciji u kojoj je na međunarodnom nivou osramotio sebe, naše građane, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu i Rusku Federaciju.

U ovoj zemlji ljudi jasno prepoznaju kada ih neko vara, kada se neodgovorno ponaša i pokušava zavaditi narod s ciljem očuvanja vlastite pozicije, koja omogućava enormno bogaćenje. Istovremeno, u dijelu Bosne i Hercegovine, gdje gospodin Dodik ima skoro apsolutnu vlast, sve su duži redovi pred javnim kuhinjama, najniže su penzije, investicije skoro da ne postoje, a zaduženja su svakim danom sve veća.

U vremenu, kada se migranti smrzavaju u našoj zemlji i ugrožavaju im se osnovna ljudska prava, Dodik se, kao nosilac najviše funkcije u državi, uprkos zahtjevima Evropske unije, protivi raspoređivanju migranata u cijeloj zemlji, blokira angažman Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na granici, ali čini i niz drugih postupaka koji su doveli do eskalacije ovog problema.

Svojom politikom konstantno blokira ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, ali i realizaciju obaveza iz Programa reformi, koje svim građanima trebaju donijeti napredak.

pressmedia.ba