Nalić: Bilo je ponuda, ali veća je vjerovatnoća da neki novi posao preuzmem u martu

Bivši trener Tuzla Cityja, Zlatan Nalić, poručio je kako bi se u martu mogao vratiti trenerskom poslu te da ponuda ima ispred sebe.

Bivši trener Tuzla Cityja, Zlatan Nalić, poručio je kako bi se u martu mogao vratiti trenerskom poslu te da ponuda ima ispred sebe.

Bh. stručnjak je u razgovoru za Dnevni avaz govorio o izboru selektora u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Naša reprezentacija je u fazi kada je dosta povoljna za izgradnju, jer je došlo do određenog deficita igrača na pojedinim pozicijama i tu se moraju naći zamjene. Osim već poznatih reprezentativaca koji igraju ozbiljan fudbal trenutno, a nema ih mnogo, postoji mogućnost formiranja novog tima jer koliko sam shvatio Savez je spreman dati duži mandat selektoru i rezultatski fokus se postavlja tek na 2024. godinu. Ja to tumačim kao da selektoru nije „nož za vratom“ i da će imati period od četiri godine da nađe najbolji tim koji nas može predstavljati u svijetu s većim statusom od trenutnog. Zato smatram da je ovo jedan od najvažnijih ili podjednako važan izbor selektora kao što je nekada bio mandat Ćire Blaževića koji je imao sličnu situaciju za izgradnju novog tima. Oni što biraju selektora sada ne smiju fulati. Blažević je to uradio dosta uspješno i na osnovu njegovog posla smo imali nekoliko lijepih fudbalskih godina”, govori Nalić iz Malmea.

Iako više nije u BiH, Nalić i dalje prati dešavanja u Premijer ligi, gdje kao glavnog favorita za naslov iz više razloga vidi Sarajevo.

“Ekipe koje su u samom vrhu tabele su ujedno i klubovi koji najrjeđe mijenjaju trenere, a to su Sarajevo i Željezničar. Igrački kontinuitet je debelo na strani Sarajeva u ovom trenutku jer su zadržali već dobar tim koji igra dugo zajedno i obogatili ga sa nekoliko odličnih ciljanih pojačanja. To je i prevaga ove godine kao i ekonomska situacija klubova trenutno”, kaže Nalić.

Zlatanov sin Adi važi za jednog od najvećih talenata u Švedskoj. Trenutno nastupa za Malmo, s kojim je prošle godine postao prvak. Kako kaže Nalić, uskoro bi mogao zaigrati i reprezentativni fudbal, ali pitanje u dresu koje selekcije.

“Malmo je najveći, najbolji i najtrofejniji klub u Skandinaviji u kojem je paklena konkurencija starijih dokazanih igrača reprezentativaca. Adi je dosta zadovoljan klubom trenutno, a cilj je naravno igrati u još većem evropskom klubu. Ljetos je imao ponude Seville, Sampdorije, Hoffenhema, PSV-a… koje je Malmo odbio. U januaru 2019. je bio pozivan na turneju u Dubai s reprezentacijom Švedske. Iz našeg Saveza nije bilo kontakta za sada, ali siguran sam da će Adi uskoro igrati reprezentativni fudbal”, dodaje Nalić.

Nalić je bez angažmana otkad se u oktobru prošle godine rastao s Tuzla Cityjem.

“Ponuda je bilo i ima još uvijek. Imam ugovorne obaveze u Švedskoj do marta. Neke ponude sam morao odbiti jer se moralo pristupiti klubovima u januaru a to nisam mogao. Mislim da je od marta veća vjerovatnoća da uzmem novi posao. Također, trenutno mi odgovara da budem ovdje i zbog porodice,a i da pomognem sinovima oko treninga prije početka sezone”, kaže Nalić.

KOMENTARI