Ekolozi upozoravaju na devastiranje prostora rudarskog kopa u Vihovićima

Ekološko udruženje “Eko kop” Mostar upozorilo je na devastiranje prostora rudarskog kopa u Vihovićima i pozvalo nadležne institucije HNK-a i Grada Mostara da preduzmu konkretne korake u rješavanju tog problema, te spriječe daljnji ekocid i stvaranje nove divlje deponije otpada udaljene stotinjak metara od gradskih naselja.

“Apelujemo na nadležne institucije da postave kamere, koje će nadzirati ulaz na prostor kopa, a koje će omogućiti kažnjavanje nesavjesnih pojedinca koji su sebi uzeli za pravo uništavati ovu životnu sredinu te tako praviti od ovog grada ruglo na sramotu svih njegovih građana. Ako se kamere ovih dana postavljaju po gradu u cilju kažnjavanja nesavjesnih vozača, zašto to ne bio povod da se kazne i nesavjesni građani koji bacaju otpad na strogo zabranjenu lokaciju”, navode iz ekološkog udruženja.

Naime, prije 12 godina saniranje kopa bilo je u punom jeku te prilikom revitalizovanja, saniranja i gašenja podzemnih požara, ulaz u ovaj prostor bio je strogo zaštićen, kako ogradom tako i kapijom koja se nalazila na ulazu na područje kopa. Ovakva zaštita je imala namjenu odvraćanja neodgovornih pojedinaca pa čak i nekih gradskih preduzeća u namjeri odlaganja otpada, a što je strogo zabranjeno na predmetnoj lokaciji.

Kapija više ne postoji, ograda se davno prodala u staro željezo, a ova lokacija prepuštena je na ekocid i vraćanje na stanje deponije otpada, ističu iz Udruženja.

Dodaju da je u zadnje vrijeme rudarski kop ponovno na meti vandala koji svojim neodgovornim ponašanjem sprečavaju rekreativce i zaljubljenike u prirodu kako bi uživali u najljepšem pogledu na grad Mostar. Naime, taj prostor je namijenjen za sportsko-rekreacijski projekt koji jako dugo čeka neka bolja vremena za realizaciju.

BHRT