GSS: Opasnosti u gorju – Upozorenje posjetiteljima planina

Savez gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) poziva sve posjetitelje planina na veliki oprez zbog opasnosti od lavina, mogućnosti nestanka i smrzavanja te povreda na skijaškim stazama i izvan njih.

“Posljednjih nekoliko dana pripadnici gorskih službi spašavanja koji osiguravaju skijališta imali su nekoliko ozbiljnih intervencija. Pri izlasku na skijališta dobro se zagrijte, opremite odgovarajućom opremom (odjeća, zaštitne nočale, kaciga za glavu) i striktno poštujte pravila i upute ponašanja na skijalištima. Ne napuštajte označene staze i uređene dijelove skijališta”, ističu iz GSS-a.

Kako navode, velike količine snijega, mećava, naoblaka, vjetrovi i smanjena vidljivost u narednim danima dodatno će otežati orijentaciju.

Visoke količine snijega koje su prekrile gorje u kombinaciji s djelovanjem vjetra i najavljenim variranjem temperatura povećali su rizike za nastanak lavina na visoku razinu.

Posebno visoki rizik od lavina postoji na strmim padinama (nagiba od 30 stupnjeva), sjevernim i sjeveroistočnim obroncima, upozoravaju iz GSS-a.

BHRT