Hrvatska: Oprez pred trećim valom koronavirusa

Na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske stanje s koronavirusom u Hrvatskoj ocijenjeno je povoljnim, no upozoreno je kako treba biti oprezan s popuštanjem epidemioloških mjera jer je stanje u brojnim europskim zemljama ponovno zabrinjavajuće.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako je u proteklom tjednu broj novooboljelih smanjen za 23 posto u odnosu na tjedana od 5. do 11. siječnja.

Prosječna incidencija u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika je 288,9, po čemu je Hrvatska na solidnom 7. mjestu ljestvice od 27 zemalja članica EU-a. Po stopi smrtnosti Hrvatska je na ovoj ljestvici pak na 20. mjestu sa stopom smrtnosti od 1,117.6 na milijun stanovnika.

Do sada su cijepljenja 46.602 hrvatska građana, a danas je stigla nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17.550 doza koje će biti dijelom upotrijebljene za docjepljivanje već prvi put cijepljenih, a dijelom za proširivanje broja stanovnika koje započinje s cijepljenjem.

Naveo je kako je Halmedu do sada prijavljeno više ozbiljnih alergijskih reakcija na Pfizerovo cjepivo te kako je većina od 122 prijavljene nuspojave blagog tipa kao što su lagana temperatura, bol na mjestu aplikacije cjepiva, glavobolja i slično, dok se za nekoliko težih nuspojava razmatra jesu li posljedica cjepiva. Do sada je prijavljena samo jedna nuspojava za cjepivo Moderne.

Preporučeno je da vremenski razmak između prvog cijepljenja i docjepljivanja bude maksimalno 42 dana, no ako se taj rok prekorači, druga doza se ipak daje, ali bez garancije na deklariran imunološki odgovor.

„Ako će biti mogućnosti aplikacije više vrsta cjepiva, onda će pacijenti moći birati, no za sada nema dostupnih više vrsta cjepiva jer je cjepivo moderne dano na raspolaganje Sisačko-moslavačkoj županiji. kada dođe AstraZeneca onda će biti više vrsta cjepiva pa će na mjestima cijepljenja neki imati mogućnost birati cjepivo”, kazao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić trenutnu situaciju sa koronavirusom ocijenila je povoljnom, ali je ukazala na nepovoljnu situaciju u brojnima zemljama EU-a, za koju je ocijenila da je dijelom uzrokovana mutiranim virusom koji je već pronađen i u susjednoj Mađarskoj. Upozorila je kako novi soj virusa ima puno veću zaraznost u odnosu na prvi soj, i to sa 170:100.

Šef Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović istaknuo je kako postojeće epidemiološke mjere ističu 31. siječnja, no kako situacija u okruženju još uvijek zahtijeva oprez i selektiranje svake od pojedinačnih mjera.

„Nećemo riskirati mogući treći val i da nam se situacija s epidemijom naglo počne urušavati”, kazao je Božinović.

Ne postoje službeni razgovori o tzv. COVID putovnicama, potvrdio je Božinović te dodao kako pojedine države članice o tome promišljaju. Hrvatska za sada nema intenciju uvođenje ovih vrsta propusnica za sada.

Sljedeća tranša Moderninog cjepiva od 4.800 doza stiže u Hrvatsku 25. siječnja, sukladno kvotama dogovorenim među državama u Europskoj uniji.

https://pressmedia.ba/