Iako vrijednosti variraju, nema uslova za proglašenje epizode “Pripravnost” u KS

Nema uslova za proglašenje prve epizode “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo, iako je proteklih dana dolazilo do variranja koncentracija zagađujućih materija na skoro svim mjernim mjestima, odlučilo je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Mjerenjem na automatskim stanicama Ilijaš i Otoka zabilježena su prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10 (50 µg/m3) za prethodni dan, a danas je zabilježeno prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku izmjerenih do 08:00 sati na stanici Ilijaš.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje uglavnom sunčano do umjereno oblačno vrijeme sa slabim do umjerenim vjetrom južnog i jugoistočnog smjera i mogućom temperaturnom inverzijom u jutarnjim satima.

Pošto se već u srijedu u kotlinskim dijelovima Kantona očekuje pojačan vjetar, prema odredbama Plana interventnih mjera, nisu ostvareni uslovi za proglašenje pomenute epizode.

Iz Stručnog tijela napominju stanovništvo kako se i u narednim danima zbog promjenjivih vremenskih uslova očekuje variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku, a povećane koncentracije se očekuju uglavnom u jutarnjim i večernjim satima.

Najavljuju i nastavak kontinuiranog praćenja vrijednosti i meteoroloških uslova, te izdavanje preporuka za postupanje prema Planu interventnih mjera.

BHRT