Opsadno stanje zbog inauguracije Bajdena

Američki bezbjednosni zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog potencijalnog “napada iznutra” ili neke druge prijetnje koja bi mogla da dođe od pripadnika službe koji će biti uključeni u obezbjeđivanje inauguracije novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena zakazane za srijedu, 20. januara, piše AP.

Zvaničnici su, stoga, zatražili da svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde SAD dođe u Vašington na dan inauguracije.

Povećan oprez bezbjednosnih službi posljedica je nereda koji su se dogodili 6. januara u Vašingtonu, kada je u napadu na zgradu Kongresa SAD poginulo petoro ljudi.

Ministar vojske SAD Rajan Mekarti izjavio je da su službenici u svjesni potencijalnih prijetnji i upozorio komandante jedinica da treba da budu na oprezu kada je riječ o bilo kakvim problemima među njihovim službenicima kako se približava inauguracija.

Međutim, ni Mekarti niti drugi lidere do sada nisu primijetili bilo kakve naznake prijetnje.

Oko 25.000 pripadnika Garde počeli su dolaziti u Vašington iz raznih dijelova SAD, a njihov broj je najmanje dva i po puta veći u odnosu na prethodne ceremonije inauguracije.

Više zvaničnika izjavilo je da je proces dolaska gardista počeo prošle sedmice i da će do srijede, 20. januara, biti završen. Direktor Biroa Nacionalne garde (NGB) general Danijel Hokanson izjavio je da vjeruje da su preduzete dobre mjere sa ciljem identifikovanja bilo kakvih potencijalnih prijetnji.

BHRT