Panoramski let balonom kao nova turistička ponuda u Hercegovini

Praktična obuka o razvoju projektnih ideja i pripremi projektnih prijedloga započela je danas u prostorijama Ureda Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije u Širokom Brijegu.

Obuka je namijenjena najprije pripravnicima raspoređenim u Uredu Vlade ZHK-a za evropske integracije kako bi stekli potrebno znanje i praktično iskustvo za pisanje projekata kao i jačanju vlastitih kapaciteta Ureda Vlade ZHK za evropske integracije.

Naime, radionica je temeljena na razvoju nove turističke ponude u ZHK-u, tj. razvoju ideje panoramskih letova balonom na vrući zrak iznad Hercegovine.

Kako navode iz Ureda Vlade ZHK za evropske integracije, ZHK je u svojim strateškim dokumentima težište stavio na razvoj aktivnog i ruralnog turizma, te bi ovakav vid turističke ponude u budućnosti nadopunio postojeće sadržaje kao što su planinarenje, zip-lajn, slobodno penjanje, biciklizam, paraglajding, te druge sadržaje.

Osim jačanja kapaciteta i sticanja praktičnih znanja i iskustava cilj je, kroz seriju radionica, pripremiti projektni prijedlog koji će biti spreman za finansiranja odnosno koji će se kandidovati na buduće otvorene pozive za finansiranje projekata u sektoru turizma.

Ovo je prva u nizu praktičnih radionica koje će Ured Vlade ZHK za evropske integracije održati u 2021. godini i kroz koje će se razraditi niz projektnih ideja i pripremiti ih za prijavu na buduće otvorene pozive i konkurse, dodali su iz Vlade.

BHRT