Pismo poslano ambasadama: Debevec spašava Osmicu od krivične odgovornosti, oglasio se i Sud BiH

Pravosuđe je na vrhuncu prekretnice. Nakon odlaska Milana Tegeltije sve oči uprte su u glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i predsjednika Suda Ranka Debeveca, piše Novinska agencija Patria.

Obračun ove dvije institucije na personalnom nivou ne prestaju. Politike koje podržavaju Tadić i Debevec konstanto traže više. Nezavisnost je davno izgubljena. Tadić to dokazuje nečinjenjem konkretnih poteza u slučaju Ikona, nabavke Poljske bolnice u RS, utrošku više od 20 miliona putem direktnih sporazuma u vrijeme pandemije, a Debevec je preokupiran spašavanjem Osmana Mehmedagića.

Tako se na mail adrese sudija i tužioca pojavilo šokantno pismo, upućeno 14. 1. 2021. Pismo koje potpisuju sudije Suda BiH i tužitelji Tužilaštva BiH dobio je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec.

Odmah u petak 15.1.2021., Debevec je, prema saznanjima Patrije, pokušao sudije Suda BiH, ili bar većinu natjerati da se ograde od tog pisma nakon čega bi uslijedilo javno saopćenje, demanti Suda BiH kojim sudije Suda BiH jedinstveno izjavljuju da nisu autori tog pisma, da se ne slažu sa njegovim navodima i zahtjevima i da stoje čvrsto uz predsjednika Suda BiH u odbrani njegovog integriteta, časti, dostojanstva. No, nije uspio.

Između ostalog u pismu se navodi da je općepoznata činjenica njegovih “dobrih” odnosa kao predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudije Ranka Debeveca, sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osmanom “Osmicom” Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja direktora Osmanagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.

„Svi znamo da kao predsjednik Suda BiH zloupotrebama svoga položaja ispunjavaš sve želje i naloge, posebno zloupotrebe ovlaštenja direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH, OSA-e, Osmana “Osmice” Mehmedagića, posebno kada su u pitanju legalizovanje ili prikrivanje privatiziranih i kriminalnih aktivnosti OSA-e i njenih mentora iz sjene.

Zašto? Svakako ne iz nacionalnih ili vjersko tradicijskih razloga, jer si predsjedniče Debevec porijeklom španski jevrejin sefard. Niti samo po osnovu novčanih poklona ili sličnih protuusluga, mada svi znamo koliko voliš novac kojeg Ti nikada nije dovoljno.

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osman \”Osmica\” Mehmedagić, ucjenjuje Tebe predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, sudiju Ranka Debeveca, kompromitirajućim snimcima Tvojih brojnih slučajeva tzv. \”potkivanja\”, kompromitirajućim snimcima kontakata sa dokazanim saradnicima izraelske obavještajne agencije Mossad na Tvojim počecima mandata predsjednika Suda“, navodi se u pismu.

Nakon što je objavljen sadržaj pisma oglasio se i Sud Bosne i Hercegovine koji je naveo kako “odlučno odbacuje navode iz anonimnog tkz. otvorenog pisma”.

Ponovo se Ranko Debevec požalio da se radi na “urušavanju institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine” opet zaboravljajujući da je integritet Suda BiH narušio lično on družeći se s optuženicima i visokim funkcionerima SDA.

“Sudije kao i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. „otvorenom pismu“ od 14. januara 2021. godine, uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu ovog saopštenja”, piše u saopštenju Suda BiH.

(NAP/PRESS)

pressmedia.ba