Prve doze vakcina trebale bi stići u februaru, potvrđeno za BHT1 iz Globalne alijanse za vakcine

Iako su vlasti u Federaciji BiH najavile da bi prve doze vakcina u Bosnu i Hercegovinu trebale stići danas, to se ipak nije desilo. Tačan datum i količinu vakcina koja će doći, barem zvanično, ne zna niko u državi.

Ministarstvo civilnih poslova poslalo je pismo Globalnoj alijansi za vakcine da smo spremi za prihvat Pfizerove i Modernine vakcine. Iz ove međunarodne organizacije za BHT1 kažu da je dostava vakcina tek u februaru.

[embedded content]

Ono što smo saznali jeste da prije sredine februara vakcine neće biti dostavljene u našu zemlju. Tu nam je informaciju danas potvrdila Globalna alijansa za vakcine.

Inače, danas je i posljednji dan za slanje zahtjeva za nabavku vakcina i baš danas je naše Ministarstvo civilnih poslova uputilo taj zahtjev. Iz Globalne alijanse za vakcine nisu mogli precizirati koja će vakcina kada tačno biti raspodjeljena, ali se pretpostavlja da će, za početak, biti nabavljena Pfizerova, a potom i Modernina cjepiva.

Dodatan je problem što uređenje naše države ne olakšava ovakve zahtjevne i komplicirane procedure, pa se još čeka na sastanak, a onda i na odluku Vijeća ministara kako bi se započeli pregovori s kompanijama za proizvodnju i distribuciju vakcina. Samo ministarstvo nema tih nadležnosti.

„Predviđamo da ćemo moći svakoj ekonomiji koja sudjeluje pružiti prvu tranšu dovoljnu da zaštiti približno tri posto stanovništva u prvoj polovini 2021. godine. Ovaj proces mogao bi započeti već u veljači, čekajući povoljne regulatorne rezultate i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalni regulatorni sistemi u pojedinačnim ekonomijama sudionicama“, saopćio je GAVI.

ANKICA GUDELJEVIĆ, ministrica civilnih poslova BiH

„Direktni pregovori, to stalno govorim, Ministarstvo civilnih poslova niti u svom planu i programu niti u svom proračunu nema predviđena sredstva za nabavku cjepiva. To je preduvjet. Ne mogu ja pregovarati o cijeni, količini, dobavljaču, a drugi plaćaju“.

Iako vakcine još nisu na vidiku, pozitivna je stvar da je, zahvaljujući UNICEF-u BiH, u toku nabavka dva frižidera ultrahladnog lanca koji imaju zapreminu od 500 litara po frižideru te imaju mogućnost pohrane 175 hiljada doza vakcina po frižideru. Ta se isporuka očekuje krajem ovoga mjeseca.

NINETA POPOVIĆ, glasnogovornica UNICEF-a BiH

„Pored toga, dopremamo i šest dodatnih frižidera, isto tako ultrahladni lanac sa mogućnošću pohranjivanja vakcina na -80⁰C, nešto manje zapremine – od 380 litara i sa mogućnošću skladištenja oko 132 hiljade doza. Ova isporuka, nakon što dođe u BiH, bit će distribuirana entitetskim zavodima za javno zdravstvo koji će poslije odlučiti o daljem smještaju tog hladnog lanca“.

U zgradi Federalnog zavoda za javno zdravstvo, bit će dopremljene i skladištene vakcine protiv koronavirusa. Iz ovog nam je zavoda poručeno kako je sve spremno za prihvat – i frižidera i
vakcina kad god budu stigle.

BHRT