Salkić za BHRT: Tokom pandemije djeca u povećanom riziku od nasilja na internetu

Koristimo sve više informacione tehnologije – računari, laptopi, tableti, smartfoni, društvene mreže, elektronsko bankarstvo i online kupovina postali su naša svakodnevica. O sigurnosti na internetu i društvenim mrežama, o tome ko su najčešće mete kriminalaca na internetu, ali i kako da se od njih zaštitimo, u emisiji BHT1 uživo govorio je prof.dr. Hadžib Salkić, profesor
informatike na više visokoškolskih institucija u BiH, Srbiji, Makedoniji, Rusiji i Španiji.

[embedded content]

Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz 2018. godine, 30 posto građana BiH nema računar, a svega jedna četvrtina njih koristi internet. Salkić kaže da je razlog tome što je BiH bila teško pogođena ratom, nakon čijeg su završetka građani imali neke druge prioritete.

Ipak, on smatra da BiH napreduje na digitalnom planu, kaže da imamo infrastrukturne resurse te da nam treba još malo vremena i koordinacije.

Salkić ističe da se prije korištenja društvenih mreža, onlin kupovine ili elektronskog bankarstva, općenito korištenja interneta, neophodno educirati i što bolje informisati. Svako od nas, vrlo lako, može postati meta cyber kriminalaca, koji putem takozvanih tihih virusa upadaju u sistem, prikupljaju podatke i poslije ih zloupotrebljavaju.

Već pristup naših prijatelja na profil na društvenoj mreži, navodi Salkić, početna je tačka algoritma gdje počinje ta nesigurnost.

Po njegovim riječima, u doba pandemije koronavirusa, djeca su posebno izložena raznim oblicima napada na internetu jer zbog online nastave provode puno vremena za računarom.

Prof.dr. Hadžib Salkić je objavio oko 50 naučno-stručnih radova, recenzent je i član nekoliko Programskih odbora Međunarodnih konferencija, glavni i odgovorni urednik naučno-stručnog časopisa „Eduk@tor“ i stalni sudski vještak iz oblasti kriminalistike, mobilnih tehnologija, videa i fotografije.

BHRT