SZO: Uskoro više od 100.000 smrtnih slučajeva nedjeljno

Stopa smrtnosti od virusa korona širom svijeta na ivici je da premaši 100.000 nedjeljno, upozorio je najveći stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan dok pandemija traje već više od godinu dana.

Trenutno, od posljedica infekcije na sedmičnom nivou umire 93.000 ljudi, ali granica od 100.000 biće premašena “vrlo brzo”, istakao je Rajan u svom epidemiološkom izvještaju na današnjem sastanku izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije.

On je rekao da je trenutno epidemiološka situacija dinamična i neravnomjerna, te da se dodatno komplikuje novim varijantama virusa. Naučnici su već otkrili hiljade sojeva virusa korona, a varijanta koja je otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine smatra se najzaraznijom.

Regija Amerike trenutno čini skoro polovinu svih smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona. U Evropi su se infekcije i smrtni slučajevi stabilizovali, ali i dalje ostaju na “visokom nivou”, rekao je Rajan.

Prema podacima SZO, u svijetu je potvrđeno više od 93 miliona slučajeva infekcije virusom korona, a više od dva miliona ljudi je umrlo od kraja 2019. godine, podsjeća “Raša tudej”.

BHRT