Tešanović za BHRT: U BiH nema političke volje za rješavanjem pitanja radioaktivnog otpada

U Bosni i Hercegovini nema političke volje za rješavanjem pitanja radioaktivnog otpada tako što bi se radioaktivni materijal sa svih lokacija smjestio na jednu ili dvije lokacije, rekao je za BHRT zamjenik direktora Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost Zoran Tešanović.

[embedded content]

“Radioaktivnih otpada je na 12 lokacija, ali na 19 ukupno imamo neke radioakrivne izvore. To su male količine radioaktivnosti. Imamo 250 radioaktivnih gromobrana i oni mogu biti opasni jer su na starim objektima, pa da se ne bi urušile. Sva ta skladišta bi trebalo da se smjeste u jednu ili dvije lokacije”, rekao je Tešanović za emisiju “BHT1 uživo”

Tešanović objašnjava da iako BiH nema nuklearnih elektrana, postoje mnogi drugi segmenti gdje se primjenjuju radijacione tehnologije.

“U medicini, industriji, veterini, poljoprivredi, geologiji i dr. Nuklearne tehnologije su najsofisticiranije tehnologije i u našoj zemlji se primjenjuju, iako ne tako široko kao u razvijenim državama”, objasnio je Tešanović.

On naglašava važnost donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju za BiH, kao i donaciju CT aparata vrijednosti milion KM koji je dobila bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu, ali koji još uvijek nije stavljen u funkciju.

“Veliki problem je što nije stavljeno u funkciju, oni kažu da će to biti vrlo brzo. Mislim da se radi o nedostatku sredstava za opremanje tog prostora, što je neodgovorno”, kazao je tešanović, te dodao da Agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost prati svaki uložen pfening.

On se osvrnuo i na radijacijsku sigurnost u Kantonu Sarajevo koja je bila upitna zbog incidenta u krugu preduzeća Energoinvest, ali da je sada sve riješeno zahvaljujući pomoći eksperata iz Srbije.

“Postojala je opasnost da ljudi koji su na tom prostoru kontaminiranom dobiju zdravstvene probleme. Sada je pod kontrolom, uklonjena je kontaminacija tog prostora, Praćene su aktivnosti koje su se provodile”, ističe Tešanović.

Kada je u pitanju problem Trgovske gore, Tešanović naglašava da je veliki broj razloga zašto je ovo pogrešna lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, te da se ovo treba politički riješiti.

“Mi mislmo da da lokacija nije adekvatno, to mislimo na osnovu velikog broja dokumenata ekspertskih koje imamo u svom posjedu. Rečeno da je da se radi o kršnom području. Veliki je broj razloga zbog čega ta lokacija nije adekvatna”, kazao je on.

Direktor Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost naglašava da je očito i to da
Hrvatska ne pokazuje da odustaje do tog projekta.

BHRT