U dvije trećine američkih država povećana smrtnost od korona virusa

U skoro dvije trećine američkih država porasla je smrtnost od korona virusa, pa je ukupan broj umrlih skoro 400.000 u vrijeme upozorenja da nova, vrlo zarazna varijanta uzima maha.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo apelovao je na federalne vlasti da ograniče dolaske putnika iz zemalja u kojima se širi nova vrsta virusa.

Osvrćući se na nove verzije otkrivene u Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, Kuomo je rekao:

“Zaustavite dolazak tih ljudi… zašto im dozvoljavate ulazak u zemlju, a onda je prekasno”.

Američka vlada već je ograničila ulazak u zemlju iz pojedinih područja gdje je raširena nova vrsta, kao što je Velika Britanija i Brazil, a nedavno je najavila da će tražiti i negativan test na kovid-19 za svakoga ko želi da uđe u SAD.

Nova vrsta korona virusa koja se pojavila u Britaniji već se širi u SAD, a iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti upozorili su da će ona vjerovatno preovladati do marta, jer je 50 odsto zaraznija.

Iako nova vrsta ne izaziva teži oblik bolesti, ona je dovela do većeg broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva jer se lakše širi.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins danas su se SAD približile broju od 398.000 smrtnih slučajeva, što je ubjedljivo najviše u svijetu.

Vakcinacija Amerikanaca je uveliko u toku, ali se sprovodi neravnomjerno.

Prema najnovijim federalnim podacima, distribuirano je oko 31,2 miliona doza vakcine, ali je samo oko 10,6 miliona ljudi primilo bar jednu dozu.

Kuomo je rekao da federalne vlasti treba da pojačaju napore i da ubrzaju distribuciju vakcina.

BHRT