Zijad Bećirović za BHRT: Cilj SAD-a mir i stabilnost u svijetu i regionu

Cilj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je mir i stabilnost u svijetu i regionu. Postojeće stanje je neodrživo, a emocija ne smije biti u političkom diskursu, rekao je gostujući u emisiji “BHT1 uživo” Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

[embedded content]

“Te emocije koriste političari ne samo u regionu. Mržnja je emocija kojojm političke elite osiguravaju sebi vlast. Dolazak nove administracije u SAD-u treba biti ohrabrenje građanima BiH i regiona zbog prosperiteta”, kazao je Bećirović iz Ljubljane.

Prema njegovim riječima, Bugarska blokira Sjevernu Makedoniju iako je primalac sredstava Evropske unije, kao što Hrvatska blokira Bosnu i Hercegovinu. To proširenje EU koje je blokirala Buugarska je za sve zemlje Zapadnog Balkana. Evropska unija se mora nadograditi.

Kako ocjenjujete politiku EU prema zemljama koje čekaju prikljčivanje?

“Nažalost, politika EU je neiskrena prema zemljama regiona. Bugarska je preko noći primljena u članstvo EU. U 2004. godini EU je proširena sa devet i po članica. Višegradska grupa nastupa jednim glasom Evropske unije. Neophodno je usopstavljanje mini Shengena koji nudi bolji život.Ne bi bilo zadržavanja na granicama, lakše bi bilo putovati. Stvoreni su stereotipi koje bi mini Shengen relaksirao”, dodao je on.

Šta će biti najveći izazov na Zapadnom Balkanu?

“To će biti suočavanje sa pandemiom koronavirusa i ekonomski prosperitet država. Dolazakom Bidenove administracije već su počele promjene na Zapadnom Balkanu, čiji se građani mogu nadati boljem životu”, zaključio je Bećirović.

BHRT